Weet jij of je werknemers geldzorgen hebben? Hoe ga je hier mee om? De Gemeente Nijmegen geeft gratis voorlichting aan werkgevers.

woensdag 17 januari 2024

Steeds vaker krijgen mensen te maken met geldzorgen. Ook mensen met een modaal inkomen komen niet altijd meer rond. Hoe ga je hier als organisatie mee om? De Gemeente Nijmegen geeft gratis voorlichting aan werkgevers. Met als doel om meer inzichten te geven in het signaleren, bespreekbaar maken en het doorverwijzen van werknemers met geldzorgen.

Nina Kivits, preventiemedewerker geldzorgen Gemeente Nijmegen, vertelt dat het belangrijk is dat leidinggevenden en HR medewerkers goed weten hoe ze met deze problemen om kunnen gaan. ‘Hoe eerder financiële problemen gesignaleerd worden, hoe kleiner de kans dat het problematisch wordt.’

Doel van de voorlichting

Het doel is om meer bewustwording te creëren bij werkgevers/leidinggevenden/HR/P&O over geldzorgen bij werknemers. Je leert het herkennen van signalen die duiden op geldzorgen en hoe je een gesprek over geld aangaat. Ook komt aan bod waar je een werknemer vervolgens naar kan doorverwijzen.

‘De voorlichting is al bij verschillende organisaties en instellingen gegeven. Mensen reageren heel positief. De praktische inzichten en tips helpen werkgevers echt om hier bewuster en beter mee om te gaan’, zegt Nina. ‘Een klant mailde mij: het was een fijne ochtend met nieuwe inzichten.’

Voorlichting binnen jouw organisatie?

Geldstress zorgt voor allerlei klachten die invloed hebben op het functioneren van werknemers. Langdurige geldstress kan zorgen voor slaapproblemen, angst- en depressieklachten, overgewicht door ongezonde leefstijl en uiteindelijk ook tot chronische ziekten (Pharos, 2021).

Wil je als werkgever/leidinggevende de signalen van geldzorgen beter leren herkennen? De preventiemedewerkers gaan graag in gesprek om te kijken welke voorlichting het beste past. Je kan contact opnemen via preventiegeldzorgen@nijmegen.nl. Vind hier meer informatie over de mogelijke voorlichting.

Fix je Shit campagne

Ook de ‘Fix je Shit’ campagne is onderdeel van het Preventieplan Geldzorgen opgesteld door de gemeente. De Fix je Shit campagne focust zich op jongeren tussen de 16 – 27 jaar.

‘Als je volwassen wordt ben je zelf verantwoordelijk voor je financiën en administratie’, legt Nina uit. ‘Hier komt veel bij kijken. Op de website www.fixjeshit.nl kunnen jongeren een check doen om te zien wat ze allemaal moeten regelen.’

Nina vertelt dat ze hebben geflyerd op verschillende onderwijsinstellingen. ‘Hier spraken we veel jongeren die bijvoorbeeld niet weten dat ze zorgtoeslag kunnen aanvragen. Ook realiseren ze zich vaak niet dat het verstandig is zich op tijd in te schrijven voor een sociale huurwoning. Door de campagne zijn veel jongeren in actie gekomen. Daarom gaan we komende vijf jaar door met Fix je Shit.’

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?