Rookvrije generatie

De wereld wordt rookvrij. Wen er maar aan. Zoals beschreven in het coalitieakkoord 2018-2022 en het Lokaal Preventieakkoord streeft de gemeente naar een Rookvrije Generatie in het kader van een groen, gezond en in beweging Nijmegen. Ieder kind moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dit kan in een rookvrije omgeving, zonder de verleiding van glimmende pakjes en toegevoegde smaakjes aan sigaretten én met goede voorbeelden om zich heen.

Samen met tientallen partijen werken we aan de volgende ambities en afspraken:

- Rookvrije Start (rookvrije zwangerschap)
- Rookvrije kinderopvang
- Rookvrije scholen
- Rookvrije sport en (wijk)accommodaties
- Rookvrije openbare ruimte
- Vergroten bereik stoppen met roken ondersteuning kwetsbare groepen
- Rookvrije werkplek/bedrijven
- Meer aandacht voor Stoptober

Inmiddels zijn er al steeds meer plekken in Nijmegen Rookvrij. Deze zijn terug te vinden op rookvrijegeneratiegelderlandzuid.nl/nijmegen. Op dit platform staat alle informatie die gemeenten en andere lokale organisaties kunnen gebruiken om omgevingen rookvrij te maken.

Nijmegen Rookvrij

Om Nijmegenaren te helpen bij stoppen met roken heeft de gemeente samen met Pharos en een grote groep ondertekenaars van het Lokaal Preventieakkoord de website nijmegenrookvrij.nl ontwikkeld. De site wordt ondersteund met een lokale campagne. Zo vertellen in een korte film negen gestopte Nijmegenaren hun verhaal en zijn er posters en flyers gemaakt. De website laat in één oogopslag het lokale hulpaanbod zien en maakt inzichtelijk welke hulp lokaal mist en waar nog aan gewerkt moet worden.

Is het nodig? 

Helaas wel. Hard nodig zelfs. Iedere week opnieuw raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Ruim de helft van de rokers sterft aan de gevolgen ervan; elk jaar zo’n 20.000 Nederlanders. Roken veroorzaakt ziekten als kanker, hart- en vaatziekten, luchtwegziekten, diabetes, ontstekingen, alzheimer, staar en blindheid. Om maar eens wat te noemen. Ook van meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden of zelfs doodgaan, tot wel enkele duizenden per jaar.

Doe je mee?

Samen bereiken we meer! Wil je als organisatie, vereniging of school ook meedoen aan de Rookvrije Generatie? Maak dan een stappenplan en laat zien dat je ervoor gaat! Op de website van de Rookvrije Generatie vind je allerhande gratis materialen en tools die je hierbij kunt gebruiken, zoals een stappenplan, flyers, beachflags en spandoeken. Je kunt ook een rookvrije zone in de openbare ruimte aanvragen.

Contact

Heb je vragen, wil je bijdragen aan dit thema of meedoen aan het Lokaal Preventieakkoord? Neem dan contact op met ons op via info@ggibnijmegen.nl.

Een selectie van onze partners

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?