Wat doet de Sport Community Nijmegen?

donderdag 7 december 2023

 Bart-Jan Lourens

De Sport Community Nijmegen (SCN)is een platform waar iedereen samen komt die op welke manier dan ook betrokken is bij het geven van sport of bewegen in of rondom Nijmegen. Het doel is om meer en beter bewegen te stimuleren. Bart-Jan Lourens, Buurtsportcoach Talent bij Gemeente Nijmegen en Topsport Gelderland vertelt er meer over.

Hoe is de SCN ontstaan?

“De community is opgericht omdat we erachter kwamen dat er al zoveel gebeurt rondom sport en bewegen in Nijmegen, maar dat we dat vaak niet van elkaar weten. Daarnaast leven er ook veel vragen waar vanuit de community al een antwoord op is. We zagen een duidelijke behoefte dit samen te brengen”, vertelt Bart-Jan.

“Toen is het SCN platform ontwikkeld door ROC Sport & Bewegen, de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen Sport & Bewegen, het sportbedrijf van de gemeente Nijmegen, N.E.C. Nijmegen en Topsport Gelderland. Het platform brengt samen wat er gebeurt en deelt kennis, alles met als doel om meer en beter bewegen te stimuleren.”

Wat kan je precies vinden op het platform?

“De website maakt het speelveld van alle sportprofessionals in Nijmegen zichtbaar. De community brengt vraag en aanbod samen, deelt kennis en inspiratie en geeft input om (kennis) events te organiseren.

Er staan vijf thema’s centraal: pedagogisch/didactisch, vaardig in bewegen, veilig sportklimaat, organisatie & beleid en een gezonde leefstijl.

“Heel concreet kan je dus een vraag stellen aan de community. Heb je als vereniging bijvoorbeeld hulp nodig bij het verkrijgen en behouden van vrijwilligers, dan plaats je deze. Wij hebben uiteraard een team dat alle vragen bekijkt en ook al achter de schermen meedenkt. Het uiteindelijke doel is dat de antwoorden vanuit de community gaan komen.”

“Andersom werkt het ook want als je aanbod of een event wilt delen, dan kan je dat ook plaatsen.”

Wie kunnen dit gebruiken?

“Iedereen die bij sport of bewegen betrokken is. De sportprofessionals van Nijmegen. Denk aan trainers, coaches, bestuurders van verenigingen, sportdocenten, docenten vanuit het HBO en MBO, studenten, vakleerkrachten op school, buurtsportcoaches etc. Iedereen die dus meer en beter bewegen meer wilt stimuleren.

Naast vraag en aanbod, delen we ook kennis, inspiratie en events. We zijn dus meer dan een marktplaats. We delen praktische en relevante kennis die je meteen kan toepassen. We hebben bijvoorbeeld handige animaties ontwikkeld met tips en tricks voor beginnende trainers. Dit is relevant voor zóveel mensen en op een simpele en toegankelijke manier bruikbaar.”

Is dit uniek in Nederland?

“Het vraag en aanbod gedeelte is niet uniek, dat vind je meer. Maar de toevoeging van inspiratie, kennis en events is unieker. Helemaal omdat alle doelgroepen hier samenkomen zoals bestuurders, uitvoerders, specialisten en generalisten. De doelgroep is dus veel breder, en dat is ook meteen de kracht van de community.“

Waar willen jullie over vijf jaar staan?

“We willen natuurlijk uitbreiden met het vraag een aanbod gedeelte, en dat alle mensen die iets met bewegen doen in Nijmegen ons platform gebruiken. De kracht van het netwerk zit hem ook in het bereik en hoe actief men is. Dit willen we stimuleren door het toepassen van gamification op het platform. Dit wordt erg leuk dus houdt het zeker in de gaten.”

“Het uiteindelijke doel is dat alle Nijmegenaren die iets met sport en bewegen doen de SCN als HET platform zien om naar toe te gaan. Zowel actief vragen op plaatsen, als antwoorden geven op andere vragen. Een levendige plek waar alles samenkomt. Op deze manier kunnen we alles wat er gebeurt op dit gebied in Nijmegen aan elkaar koppelen, en versterken!”

Hoe past dit binnen het Sportakkoord 2.0?

Het Nijmeegse Sportakkoord staat voor ‘Een leven lang met plezier sporten en bewegen’. Dit is door sport- en beweegaanbieders, het onderwijs, kennisinstellingen, zorg en welzijn en de gemeente Nijmegen tot stand gekomen. Op verschillende thema’s wordt een impuls gegeven aan het sporten en bewegen.

Het doel is van de 2.0 versie is dat het Sportakkoord nog toegankelijker is voor een breder publiek. Er wordt nog meer invulling gegeven aan het Nijmeegse motto ‘Iedere Nijmegenaar een leven lang met plezier laten sporten en bewegen’. Hier past alles wat we doen binnen SCN natuurlijk perfect bij!

Dus ben jij een sportprofessional en op zoek naar inspiratie? Of heb je een vraag over sport- en bewegen of over het sportakkoord? Neem dan snel een kijkje op www.sportcommunitynijmegen.nl.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?