"Water drinken stimuleren betekent gezond leven stimuleren!"

dinsdag 22 maart 2022

Water is lekker, duurzaam en bovenal een gezonde keuze die bijdraagt aan een gezond gewicht. 22 maart is het Wereldwaterdag. Een uitgelezen moment om water drinken onder de aandacht te brengen met de stadsbrede actie Drink Water. De GGD is trekker van dit initiatief en werkt hierin samen met partners uit de wijken, zoals de Hatertse basisscholen De Vossenburcht en De Klumpert. Ans Nieuwenhuis is bredeschoolcoördinator en vertelt meer over het stimuleren van water drinken op school: “Zitten er zóveel suikerklontjes in een glas vruchtensap? Dat was een eyeopener voor ouders.”

De Vossenburcht en De Klumpert zijn sinds 2018 Gezonde School met een certificaat voor sport en bewegen. “Daar hoort natuurlijk ook het bevorderen van gezond eten en drinken bij”, zegt Ans. Als overkoepelend coördinator werkt zij samen met partners als de GGD, Sportbedrijf Nijmegen, kinderopvang KION en KINOP, Bindkracht10 en stichting SOOS aan een gezond Hatert. “Ieder brengt zijn eigen kracht in op de verschillende thema’s.” Water drinken is een van die thema’s waarop de partners in de wijk de handen ineengeslagen hebben, onder het pakkende motto: ‘Hatert Watert’.

Ontbijtochtend voor ouders
Veel kinderen krijgen vanuit huis pakjes drinken of sap mee, vertelt Ans. “Met de GGD hebben we ontbijtochtenden georganiseerd voor ouders. De jeugdverpleegkundige liet spelenderwijs zien hoeveel suiker er zit in dranken en vruchtensappen. Met suikerklontjes gaf ze dit aan. Dat was een eyeopener voor de aanwezige ouders. Ze hadden niet in de gaten dat er zóveel verborgen suiker in al die drankjes zit.” Water drinken is een lekker en gezond alternatief. “Die boodschap herhalen we vanuit verschillende kanten, zonder er een verplichting van te maken. De leerkrachten geven het goede voorbeeld.”

Gezonde fitte weken

In de maand voorafgaand aan de meivakantie organiseren de twee basisscholen samen met de partners elk jaar de gezonde en fitte weken. Elke week staat een aspect van de gezonde leefstijl centraal. “We hebben afgesproken dat we dit jaar water drinken op alle dagen extra stimuleren. De locaties kunnen dit op hun eigen manier invullen.” Het mooie van water drinken stimuleren, vindt Ans, is dat het méér is dan dat. “Water drinken staat voor iets groters. Bewegen, voeding en duurzaamheid horen erbij. En het is ook nog eens goedkoop. Water drinken stimuleren betekent gezond leven stimuleren: het is allemaal met elkaar verbonden.”

Actie Drink Water

Alles wat je aandacht geeft groeit. Ans is dan ook erg enthousiast over de actie Drink Water, die op 22 maart wordt georganiseerd door GGD Gelderland-Zuid, JOGG, Dar en gemeente Nijmegen. Bij negen scholen (waaronder de Hatertse basisscholen), zes wijkinstellingen en sporthallen wordt met Clean Graffiti het Drink Water-logo aangebracht om water drinken aansprekend onder de aandacht te brengen van kinderen en jongeren. Daarnaast hebben de deelnemende scholen en organisaties ook raamstickers met het logo gekregen en gaan ze in hun activiteiten en lessen met het thema aan de slag.

4 tips van Ans om gezond eten en drinken op school en in de wijk te stimuleren:

1. Kijk heel goed wat in jouw wijk of op jouw school nodig is. Waar liggen de uitdagingen?
2. Blijf dezelfde boodschap consequent en vanuit verschillende kanten herhalen. Geef daarbij zelf het goede voorbeeld.
3. Zorg ervoor dat je een doorgaande lijn krijgt vanaf de kinderopvang, zodat kinderen en ouders vanaf jongs af aan gewend raken aan gezond beleid op scholen en opvang.
4. Een kartrekker op elke school is onmisbaar: iemand die affiniteit heeft met gezonde leefstijl en die is aangewezen om hiermee aan de slag te gaan.

Meer informatie of een idee?

Wil je meer weten over de actie Drink Water of heb je zelf ideeën voor het stimuleren van water drinken? Neem dan contact op met Hiske Blom van GGD Gelderland-Zuid, gezondheidsmakelaar en projectlid ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’: hblom@ggdgelderlandzuid.nl.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?