Sporten is voor iedereen – ook voor nieuwkomers in Nederland

dinsdag 11 juli 2023

Je bent net nieuw in Nederland, en je hebt zoveel te regelen. Sporten is dan misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar wel zó belangrijk. Het programma Connect & Sport geeft nieuwkomers laagdrempelig de mogelijkheid om kennis te maken met sport in Nijmegen.

Connect & Sport

Willem Hock is in opdracht van de Gemeente Nijmegen en in combinatie met zijn Master studie Sport- en Beweeginnovatie en gelden van Groen, Gezond en in Beweging, een initiatief gestart ‘Connect & Sport’. Hierbij is een Buddysysteem ontwikkeld waarbij studenten de jonge nieuwkomers begeleiden naar een sportvereniging. De Vereniging Safari is een tweede initiatief.

“Met Connect & Sport willen we van Nijmegen een inclusieve sport- en beweeg stad maken waar nieuwkomers zich nog meer welkom voelen. Sport- en bewegingsactiviteiten helpen bij het opbouwen van sociale contacten en bij het versterken van zelfvertrouwen”, vertelt Willem enthousiast.

De Vereniging Safari

Om nieuwkomers eenvoudig kennis te laten maken met de sport -en beweegmogelijkheden in Nijmegen is de Vereniging Safari ontwikkeld. Jonge nieuwkomers kunnen op een laagdrempelige manier verschillende sportverenigingen en informele sportgroepen bezoeken. Ze kunnen verschillende sporten uitproberen onder begeleiding van sportinstructeurs.

Willem ziet nieuwkomers opbloeien, “Door deze ervaring kunnen ze hun interesses ontdekken, talenten ontwikkelen en nieuwe passies vinden. We hebben al zoveel blije gezichten gezien”.

Bekijk hieronder de video waarin te zien is hoe een groep nieuwkomers op een leuke manier de sportmogelijkheden in Nijmegen ontdekken:

De Vereniging Safari 'Connect & Sport

Meerwaarde

De Vereniging Safari vervult een waardevolle rol in het leven van nieuwkomers door hen te introduceren in de Nederlandse sportwereld. Het draagt bij aan hun integratie in Nederland doordat ze nieuwe mensen ontmoeten en sociale banden smeden.

Het vergroten van de kennis over het Nederlandse sport- en beweeglandschap zorgt ervoor dat de nieuwkomers beter geïnformeerd zijn over de mogelijkheden die er voor hen zijn. Het opent de deur naar een wereld van sportieve mogelijkheden en kansen voor jonge nieuwkomers!

Een begeleider uit het Buddy project vertelt, “Wat mij het meest is bijgebleven is de dankbaarheid die een leerling had nadat we samen naar haar eerste proefles voor dansen waren geweest. Ze vertelde mij met een grote lach hoe leuk ze het vond dat ze nu een dansles had gevolgd”.

Vervolg

Vanaf het volgende schooljaar wordt het Buddysysteem weer aangeboden. Naast sportvragen ook krijgen ook andere hulpvragen een plek om jonge nieuwkomers te laten participeren binnen het vrije tijd en culturele aanbod van Nijmegen. De Vereniging Safari gaat uitbreiden naar meerdere stadsdelen in Nijmegen.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?