Restaurants & Kinderen gaan voor gezonde menu's

donderdag 29 juni 2023

"Ik had nog nooit zalm op, maar dit is lekker!" De kinderen van basisschool De Buut en st Maartensschool in Nijmegen hebben hun eigen verzonnen gezonde gerechten kunnen proeven. "Tof om ons idee op ons bord te zien".

Met het Vetlekkker project stimuleren we kinderen na te denken over gezond eten, en gezonde en uitdagende keuzes te maken in restaurants. Neem nou eens geen friet, maar wat anders vertelt Bernadatte Janssen. 'Bij eetcafé De Klinkklaar in Nijmegen-Oost, schoven leerlingen van basisschool De Buut aan tafel om deel te nemen aan het project VetLekker. Na een les over voeding door een HAN student en een brainstorm met de kok om een gerecht te bedenken, volgde een bezoek aan het restaurant. Hier worden ze verwelkomd door de kok voor de proeverij, hij legt uit waarom hij juist voor deze menu's heeft gekozen en de kinderen mogen gaan proeven. (bron RN7).

Winnende menu op de restaurantkaart


Het winnende menu krijgt een speciale plek op de kaart van het restaurant en wordt minstens één maand lang aangeboden aan de gasten. Deze aanpak zorgt ervoor dat kinderen direct betrokken worden bij het keuzeproces en dat hun mening wordt gehoord. Ook kok en restauranteigenaar Tim Krol, vindt het belangrijk kinderen te betrekken en werd door hun ideeën geïnspireerd. "Ze hebben van alles bedacht, taco's, zalmtaart met basilicum en proefplankje met allerlei hapjes. Dit project is ook voor mij heel leuk en leerzaam." (bron RN7).

Pannenkoeken

Bij de st Maartensschool is nagedacht over gezonde pannenkoeken, er kwamen creatieve ideeen van spinazie, tot gember en rozijntjes. Hyke van Bent van restaurant Het Hoogstraatje is aan de slag gegaan en werd feestelijk ontvangen door een mooi gedekte tafel en enthousiaste kinderen. Na mooie creaties op de Vetlekker placemat te hebben gemaakt, werden de pannenkoeken geproefd; een gewone pannenkoek, een gezondere pannenkoek met volkorenmeel en boekweitmeel en de laatste met hetzelfde beslag met fruit erop. Alle drie pannenkoeken werden als heel erg lekker beoordeeld, maar de laatste pannenkoek was de lekkerste. ´Nu weet ik welke pannenkoek ik op de kaart moet zetten, dank jullie wel´ sloot Hyke mee af.

Hieronder een nieuwsitems van RN7 over het Vetlekker project. Hier vind je ook het nieuwsartikel.

RN7 nieuwsitem over het Vetlekker project

De GGD Gelderland Zuid, De Kinderraad, RadboudUMC, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Kidsproof Nijmegen werken in dit project samen. Voor dit project brengen we verschillende partijen bijeen, waaronder basisscholen, studenten van de Radboud Universiteit en de HAN, bedrijven en natuurlijk restaurants. Vanaf 2020 is ook Jong Leren Eten betrokken bij VetLekker.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?