Campagne over mentale gezondheid: ‘Hoe is het?’
donderdag 10 april 2025

woensdag 9 april 2025
Jaarlijks zijn er preventiegelden beschikbaar voor projecten die bijdragen aan een gezonder Nijmegen op verschillende themagebieden. In 2025 zijn er zes projecten met uitvoeringsbudget. Hieronder staat een overzicht van de projecten.
Met de preventiegelden worden er Mealprep workshops georganiseerd. Tijdens deze workshops koken inwoners in een kwetsbare positie samen en leren ze hoe ze betaalbare en gevarieerde maaltijden kunnen maken.
Voor een klein bedrag bereiden zij maaltijden met verse ingrediënten van lokale boeren en buurtmoestuinen. Deze maaltijden nemen ze vervolgens mee naar huis, zo hoeven ze de rest van de week minder te koken.
Mealpreppen zorgt niet alleen voor gezonde maaltijden, maar versterkt ook de sociale band tussen buurtbewoners. Door samen te koken en ervaringen te delen, ontstaan nieuwe contacten en een gevoel van gemeenschap. Daarnaast bespaart mealpreppen tijd en geld, terwijl het bijdraagt aan een gezondere levensstijl.
De workshops worden georganiseerd door De Streek op Tafel, Van Tuin Tot Bord (in Hatert en Dukenburg) en Huis van Compassie (in het Waterkwartier).
Dit is een initiatief van Het Heerlijke Land om gezond voedsel toegankelijk te maken voor buurtgenoten in armoede. Via een kosteloos oogstabonnement kunnen 24 deelnemers (waaronder 12 kinderen) wekelijks biologische groenten en kruiden oogsten. Dit verlaagt niet alleen de drempel naar gezond eten, maar versterkt ook de sociale samenhang in de wijk.
Kinderen leren spelenderwijs over natuur en voeding door mee te werken in de tuin. Ouders en kinderen worden actief begeleid bij het oogsten en bereiden van gezonde maaltijden.
Het project wordt ondersteund door Quiet, Bindkracht10 en basisscholen.
Stichting Quiet en Huis van Compassie gaan, samen met ondersteuning van the Lab of Life, medewerkers en vrijwilligers trainen om vitaliteitstrainingen aan te kunnen bieden aan Nijmegenaren die in (sociale) armoede leven. De focus is om met de trainingen jongeren met een vluchtelingenachtergrond en mensen met chronische gezondheidsproblemen te bereiken.
De trainingen helpen deelnemers stress te verminderen, overbelasting te voorkomen en hun energie- en motivatiepeil te verhogen. Het belangrijkste doel is het creëren van gedragsverandering. Deelnemers leren hoe ze doelen kunnen omzetten in concrete veranderingen in hun dagelijks leven, vooral op het gebied van een gezonde werk-privé balans.
Het doel van dit initiatief is om de kennis die professionals eerder hebben opgedaan in de training ‘KOPP/KOV en kwetsbaar ouderschap’ beter in de praktijk toe te passen. Uit de evaluaties blijkt dat professionals vooral het oefenen met casussen belangrijk vinden en dat ze meer tijd wilden om hiermee aan de slag te gaan.
Daarom worden er twee nieuwe trainingen georganiseerd, met telkens 15 deelnemers. De trainingen worden gegeven door trainers van Pro Persona Connect en IrisZorg preventie, en vinden plaats op een locatie van IrisZorg, zodat professionals uit verschillende wijken van Nijmegen kunnen deelnemen. Deelnemers worden geworven uit de groep van mensen die eerder de training hebben gevolgd.
De Expeditie Positieve Gezondheid is een vitaliteitsbeurs gebaseerd op Positieve Gezondheid, waar deelnemers via een vragenlijst hun gezondheidsoppervlak in beeld krijgen. Ze werken aan hun veranderwens door ervaringen, spellen en gezondheidsmetingen bij zes verschillende stations. Begeleid door studenten van de opleiding Sport en Bewegen van ROC Nijmegen, kunnen deelnemers hun opgedane kennis noteren op een ‘strippenkaart’.
De Expeditie richt zich op de doelgroep van de NYMA Dagbesteding, met als doel hen bewust te maken van het belang van Positieve Gezondheid en hen te helpen zich gezonder en veerkrachtiger te voelen.
Dit project brengt gezond en lokaal voedsel dichterbij voor bewoners in kwetsbare wijken zoals Hatert en Lindenholt. Ze plaatsen moestuinbakken op drukbezochte plekken om mensen uit te nodigen gezond voedsel te ontdekken. Bewoners krijgen de kans om mee te doen en eigenaarschap te nemen over de moestuinbakken.
Ze werken samen met bestaande voedselinitiatieven en organiseren activiteiten zoals kennisdeling en het oprichten van een levend logboek. Zo kunnen bewoners elkaar ontmoeten, ideeën delen en meer leren over gezond eten, terwijl ze deel uitmaken van een gemeenschap.
Hier is een overzicht te vinden van de preventieprojecten uit 2022, 2023 en 2024. Houdt onze website en Linkedin in de gaten om op de hoogte te blijven van een nieuwe preventiegelden ronde. Binnen het Sportakkoord kan je het hele jaar uitvoeringsbudget aanvragen, meer info.
Bij vragen kan je contact opnemen met info@ggibnijmegen.nl.
Middels persoonlijke interviews evalueren we de projecten. De successen, barrières en het toekomstperspectief worden gepubliceerd in een rapport. Bekijk de samenvatting van projecten uit 2022 en 2023. Ook kan je het rapport opvragen. Wij gebruiken dit rapport om volgende projecten nog beter te ondersteunen. Ook andere projecten kunnen hier inspiratie en leerpunten uithalen.