Resultaten Preventiegelden 2022

woensdag 8 maart 2023

In 2022 hebben we acht initiatieven kunnen steunen vanuit onze preventiegelden. Er hebben veel zinvolle, leuke, creatieve en mooie activiteiten plaatsgevonden voor inwoners van Nijmegen.

Gesond en Gesellig –  Bindkracht10

Op 5 verschillende evenementen hebben inwoners op een luchtige manier kennis gemaakt met gezonde keuzes, en is meer bewustwording gecreëerd rondom gezonde voeding. Er hebben rond de 4000 positieve gezondheidsprikkels plaatsgevonden op tal van evenementen in Nijmegen

Een bezoeker; na het sporten drink ik altijd een AA flesje. Toen ik de suikerklontjesquiz deed, schrok ik dat er 12 suikerklontjes in dat drankje zitten! Volgende keer neem ik dan toch liever een banaan.

Deel de tuin met oudere migranten – Sterker Sociaal Werk

Vier oudere migranten groepen kwamen om de twee weken samen in de moestuin in het Land van Ooij om samen te praten, bewegen, lunchen en genieten van de natuur. De deelnemers keken erg uit naar deze momenten, het samen in de natuur zijn doet ze erg goed. Iemand zei, ‘ik ga af en toe naar een psycholoog, maar een middag in de moestuin heeft me veel meer opgeleverd’.

Koken, eten en samen bewegen - Huis van Compassie

Er zijn tien momenten geweest waarbij, tussen de 10-25 deelnemers zijn samengekomen, om boodschappen te doen, te koken, te eten, te bewegen, en samen te zijn. Ze hebben hier nieuwe dingen geleerd over gezonde voeding en het verbouwen en klaarmaken van groenten. Ook werd het leggen van nieuwe sociale contacten erg gewaardeerd.

Groente, bloemen de wijk in – Kinderboerderij Goffert (Driestroom)

Kinderboerderij de Goffert, gerund door Driestroom, heeft de moestuin verdubbeld. De zelfgekweekte gezonde producten zijn aangeboden aan bezoekers en wijkbewoners. Het aantal vrijwilligers is toegenomen en ook het onderwijs is betrokken bij de activiteiten.

Less Stress – Propersona

Binnen dit project zijn er vier lessen met 33 verschillende werkvormen voor ROC studenten ontwikkeld gericht op mentale ondersteuning. Docenten zijn door Pro persona getraind in het geven van de lessen. Docenten waren enthousiast over het materiaal en vonden het prettig dat zij zelf de les konden samenstellen. ROC gaat nu investeren in het bereiken van een grotere groep docenten en het inplannen van de lessen.

Gezonde levensstijl net bevallen moeders (Fitnaz) – Radboud UMC Amalia

21 vrouwen die in het verleden een gecompliceerde zwangerschap hebben doorgemaakt worden geholpen bij het aanpassen van hun leefstijl door middel van voedingsadvies en sportactiviteiten. De deelnemers zijn enthousiast over de begeleiding en de resultaten tot nu toe.

Samen spelen met tablet – Radboud UMC & Sterker Social Werk

Ouderen hebben via een tablet op speelse wijze hun digitale vaardigheden versterkt en sociale contacten opgedaan. Deelnemers zagen de workshop als plezierig en nuttig. Er wordt een wetenschappelijk artikel geschreven over het effect van samen spelen via de tablet werkt op eenzaamheid onder ouderen.

Fitcoins – Vincentius

Middels het Fitcoins project worden mensen geholpen bij een gezonde leefstijl, 400 mensen maken al gebruik van de app. Door te bewegen kunnen mensen Fitcoins verdienen: digitale munten op hun eigen smartphone. Daarmee kunnen Fitcoinspaarders van alles bestellen en afhalen aan het Fitcoinsloket: verse groenten en fruit of een tas met boodschappen voor drie maaltijden. Het motiveert de deelnemers want ze kunnen zelf iets doen voor een beter leven. Hierdoor bloeien ze op en kruipen mensen uit hun schulp.

We zijn trots dat we vanuit onze gelden deze mooie projecten van een extra (opstart) impuls hebben kunnen voorzien. Het merendeel van de activiteiten gaat in 2023 verder, sommigen vanuit financiering van de organisaties zelf, anderen zijn bezig dit verder vorm te geven. Alleen samen met onze partners kunnen we bijdragen aan een groen, gezonder en fitter Nijmegen!

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?