Petflessen voor schoolmoestuin

vrijdag 19 augustus 2022

In de bedrijfsrestaurants van de gemeente staat tegenwoordig een verzamelbak om petflesjes te doneren. De opbrengst gaat naar schoolmoestuinen, in het bijzonder naar het Hatertshofje. Cateraar Vitam en de gemeente steunen dit project, samen met de LPA-partners Yuverta en GGD Gelderland-Zuid. Een mooi voorbeeld van groen, gezond en in beweging stimuleren bij basisschoolkinderen.

Het Hatertshofje

Het Hatertshofje is een schoolmoestuin op het terrein van Yuverta VMBO in de Nijmeegse wijk Hatert. De moestuin is ontstaan in 2011 als één van de projecten van 101 groene klaslokalen, dat mede gefinancierd werd door het rijk en de gemeente Nijmegen. Yuverta VMBO in Nijmegen heeft het project overgenomen, financiert het nu en roostert jaarlijks een leerkracht vrij die de tuinlessen geeft. Kinderen van 2 basisscholen uit groep 6 tuinieren in de periode maart tot begin juli elke dinsdag een uur in de schooltuin. Ze leren hoe een aantal alledaagse groenten groeien.

Samen zaaien, planten, wieden en oogsten

Ze bewerken zelf de grond, zaaien, planten, wieden onkruid en oogsten. Ze leren samenwerken, secuur werken en verwonderen zich over wat er zich in de natuur afspeelt. Veel kinderen vinden het een leuk en interessant uitje waarbij ze lekker mogen rondlopen en met de handen bezig zijn. Mooi is de verwondering en de trots die je ziet als ze ‘hun’ groenten zien groeien en deze uiteindelijk mogen oogsten.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de kinderen die getuinierd hebben meer kennis opdoen over groenten en meer groenten lusten dan kinderen die niet getuinierd hebben.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?