Pannenkoekenrestaurant 't Hoogstraatje gaat voor gezonde kids

maandag 7 februari 2022

Bij pannenkoekenrestaurant ‘t Hoogstraatje aan Kelfkensbos kun je kiezen uit meer dan 50 pannenkoeken en poffertjes, maar ook voor een lekkere lunch kun je er terecht. Op de menukaart staan bijvoorbeeld verse broodjes, frisse salades en een huisgemaakte soep. Ze zijn als vriend aangesloten bij ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging’ omdat dat helemaal past in hun gedachtegoed. Ze bieden gezonde kindermenu’s en organiseren activiteiten voor kids. “Zij zijn onze toekomst; daar willen we een steentje aan bijdragen. En met elkaar kunnen we veel meer bereiken dan alleen.”

Eigenaresse Hyke van den Bent onderneemt graag met een maatschappelijk verantwoordelijke blik. Dat ligt in de horeca niet direct voor de hand. Als je denkt aan lekker eten in een restaurant, is dat niet altijd het meest gezond. Alcohol hoort dan ook vaak bij ‘lekker genieten’ en ook roken wordt gezien als een genot in combinatie met een hapje en een drankje. Toch zie je steeds meer horecabedrijven andere keuzes hierin maken. Hyke: “Dat doen wij uiteraard ook. Waarom? Omdat ik het zelf ook belangrijk vind om gezond en in beweging te blijven. Hoe doen wij dat in ons bedrijf? Bijvoorbeeld door een rookvrij terras voor de deur en door mooie 0% bieren en cocktails zonder alcohol te serveren.”

Moestuinieren en FunRun

“Juist omdat er veel gezinnen met kinderen bij ons komen, voel ik een grote behoefte om voor de kids leuke, educatieve en sportieve activiteiten te organiseren. Zij zijn onze toekomst, daar wil je toch een steentje aan bijdragen? We werken bijvoorbeeld samen met schooltuin de Wielewaal waar kinderen leren moestuinieren.” Ze vervolgt: “En dan zijn er nog de sportactiviteiten. Geweldig om dat enthousiasme te zien vooraf aan de jaarlijkse hardloopwedstrijd die wij organiseren. De ‘FunRun’ heet ook niet voor niks zo. Het is leuk om te proberen of je een hardloopwedstrijdje mee kunt doen en het gaat niet om het winnen. Het gaat om het meedoen!”

Pannenkoek van VetLekker

Hun deelname aan het project ‘Zet VetLekker op de Kaart’ is ook een mooi voorbeeld. Ze zetten gevarieerde en gezonde kindermenu’s op de menukaart. Hyke: “Het leukste van dit project is dat je samen met een groep 8 van een basisschool in Nijmegen aan de slag gaat met de vraag: wat is een gezonde keuze qua voeding en wat niet. Pannenkoeken zijn niet perse ongezond maar ook niet gezond als er alleen maar zoetigheid op zit. Combineer je dat met vers fruit, wordt het weer een gezondere keuze. De gezondere pannenkoek die de kinderen bedacht hebben, prijkt al 2 jaar op onze menukaart en is ook heel erg populair.”

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?