Lekkere, gevarieerde én gezonde kindermenu’s, waar Nijmeegse kinderen en koks samen aan gewerkt hebben: dat is Zet VetLekker op de kaart! In het voorjaar van 2019 vond de eerste editie van dit project plaats. VetLekker is een initiatief van ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging'. De GGD Gelderland Zuid, De Kinderraad, RadboudUMC, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Kidsproof Nijmegen werken in dit project samen. Voor dit project brengen we verschillende partijen bijeen, waaronder basisscholen, studenten van de Radboud Universiteit en de HAN, bedrijven en natuurlijk restaurants. Vanaf 2020 is ook Jong Leren Eten betrokken bij VetLekker.

Hoe werkt Zet VetLekker op de kaart?

Kinderen gaan in gesprek met koks over wat zij leuk en lekker vinden op hun bord. In dit filmpje zie je hoe dat in zijn werk gaat. Elke school is gekoppeld aan een restaurant, meestal in de buurt van de school. De koks bieden we inspiratie en expertise op het gebied van gezonde voeding om de wensen van de kinderen te vertalen naar gezonde kindermenu’s. Met de input van de kinderen en van onze experts stellen de koks meerdere gezonde kindermenu’s samen. De kinderen bezoeken vervolgens het restaurant dat aan hun basisschool is verbonden. Daar krijgen ze een uitleg van de kok: waarom heeft hij of zij voor deze menu’s gekozen? De kinderen proeven en bepalen vervolgens welk VetLekker-kindermenu als winnaar uit de bus komt. Dit winnende menu wordt in ieder geval één maand door het restaurant aangeboden. Daarnaast doen we vanuit VetLekker ook onderzoek, bijvoorbeeld naar hoe kinderen aankijken tegen gezonde voeding en uit eten gaan. Bekijk de handleiding Zet VetLekker op de kaart.

Vetlekker 2023

Dit jaar vond Vetlekker plaats in samenwerking met de HAN (voeding en diëtiek), Kinderwerk (Bindkracht10), De Sint Maartensschool, basisschool de Buut en drie Nijmeegse restaurants: Stroom, Klinkklaar en ’t Hoogstraatje.

Leerkracht Benjamin Kuijpers (basisschool de Buut, oktober 2023): "Vetlekker is een ontwapenende ontmoeting tussen kinderen en het lokale restaurant. Het beleven van smaken is een nieuwe ervaring. De interactie tussen de klas, voedingsdeskundigen, kok en de leerlingen geeft energie en maakt de school en kinderen trots. Dat smaakt, na onze eerste ervaring met Vetlekker, naar meer!"

VetLekker 2022

Uitvoering van VetLekker vindt plaats i.s.m. meerdere activiteitenpleinen (Bindkracht10) en met betrokkenheid van vier Nijmeegse Restaurants: Buuv, Freddy’s, Limus en De Industrie.

VetLekker 2021-2022

Uitvoering van de reguliere editie was door coronamaatregelen niet mogelijk. Daarom is in 2021 samen met kinderen, koks en studenten van de HAN een receptenboekje ontwikkeld: VetLekker! Favoriete gezinsrecepten: lekker, betaalbaar en gezond!

Bekijk de VetLekker recepten en het receptenboekje:

Vet Lekker receptenboek

De volgende partijen leverden op uiteenlopende wijze een bijdrage aan VetLekker!:

Scholen, BSO of activiteitenplein
Prins Maurits
Petrus Canisius
Het Talent
De Driemaster
De Kleine Wereld
Hidaya
BSO Berg en Dal
Activiteitenplein Hatert
Activiteitenplein Grootstal
Activiteitenplein Het Kleurrijk
Activiteitenplein Aquamarijn
Kinderwerk in de wijk Grootstal
Kinderwerk Nijmegen Noord
De Buut

Restaurants
Stroom
Blixem
’t Hoogstraatje
Puux
De Lindenberg
Puur Sanh
Puur M
Eten en Drinken Lent
Wally
Speeltuin Brakkestein
Freddy’s
De industrie
Klinkklaar

Betrokken partners bij VetLekker zijn Bindkracht10, Kidsproof Nijmegen, de Kinderraad Nijmegen en de HAN Voeding en Diëtiek. Het project is een initiatief van Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen, een samenwerking van Radboudumc, gemeente Nijmegen, GGD Gelderland-Zuid, Radboud Universiteit en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Meedoen of meer weten?

Wil je meedoen aan VetLekker, heb je vragen of wil je meer weten over gezonde kindermenu’s? Neem dan contact op met projectleider Bernadette Janssen: bjanssen@ggdgelderlandzuid.nl. Zij vertelt je graag meer!

Benieuwd hoe Zet VetLekker op de kaart in 2019 verliep? Kijk hier voor een terugblik!

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?