Lekkere, gevarieerde én gezonde kindermenu’s, waar Nijmeegse kinderen en koks samen aan gewerkt hebben: dat is Zet VetLekker op de kaart! In het voorjaar van 2019 vond de eerste editie van dit project plaats. Vanuit ‘Groen, gezond en in beweging’ brengen we in samenwerking met de Kinderraad Nijmegen voor dit project verschillende partijen bijeen, waaronder basisscholen, studenten van de Radboud Universiteit en de HAN, bedrijven en natuurlijk restaurants. Vanaf 2020 is ook Jong Leren Eten betrokken bij VetLekker.

Hoe werkt Zet VetLekker op de kaart?
Kinderen gaan in gesprek met koks over wat zij leuk en lekker vinden op hun bord. In dit filmpje zie je hoe dat in zijn werk gaat. Elke school is gekoppeld aan een restaurant, meestal in de buurt van de school. De koks bieden we inspiratie en expertise op het gebied van gezonde voeding om de wensen van de kinderen te vertalen naar gezonde kindermenu’s. Met de input van de kinderen en van onze experts stellen de koks meerdere gezonde kindermenu’s samen. De kinderen bezoeken vervolgens het restaurant dat aan hun basisschool is verbonden. Daar krijgen ze een uitleg van de kok: waarom heeft hij of zij voor deze menu’s gekozen? De kinderen proeven en bepalen vervolgens welk VetLekker-kindermenu als winnaar uit de bus komt. Dit winnende menu wordt in ieder geval één maand door het restaurant aangeboden. Daarnaast doen we vanuit VetLekker ook onderzoek, bijvoorbeeld naar hoe kinderen aankijken tegen gezonde voeding en uit eten gaan.

Bekijk ook de handleiding Zet VetLekker op de kaart.

VetLekker 2021-2022
Uitvoering van de reguliere editie was door coronamaatregelen niet mogelijk. Daarom is in 2021 samen met kinderen, koks en studenten van de HAN een receptenboekje ontwikkeld: VetLekker! Favoriete gezinsrecepten: lekker, betaalbaar en gezond!

VetLekker 2022
Dit voorjaar vindt er weer een editie van Zet VetLekker op de kaart plaats. Daarbij geven kinderen advies aan koks over gezonde kindermenu's.

Meedoen of meer weten?
Wil je meedoen aan VetLekker, heb je vragen of wil je meer weten over gezonde kindermenu’s? Neem dan contact op met projectleider Bernadette Janssen: bjanssen@ggdgelderlandzuid.nl. Zij vertelt je graag meer!

Benieuwd hoe Zet VetLekker op de kaart in 2019 verliep? Kijk hier voor een terugblik!

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?