Nijmeegse Peutervierdaagse is meer dan bewegen!

woensdag 12 juni 2024

Maandag 10 juni is de Peutervierdaagse van start gegaan bij kinderopvang KION locatie Goudwinde in Nijmegen Lent. De peuters wandelen vier dagen een rondje rondom hun locatie. Zo ontdekken ze al op jonge leeftijd dat bewegen leuk is. Ondanks ze startten in de regen, werd er met plezier gelopen en in de plassen gestampt!

Peutervierdaagse

Tijdens de Peuter4daagse wandelen kinderen van 2 en 3 jaar onder begeleiding van pedagogische medewerkers vier dagen een kwartier rondom hun eigen kinderdagopvanglocatie. Iedere locatie bepaalt zelf wanneer ze dit organiseren. Aan het eind van de vier dagen ontvangen ze een medaille.

Cindy Duffels-Zwaartman, clustermanager vertelt dat ze binnen KION beweegactiviteiten erg belangrijk vinden. ‘Ten eerste vinden kinderen bewegen heel leuk, en daarbij is gevarieerd bewegen zo goed voor de ontwikkeling. Uiteindelijk streven we naar een samenleving waarin ieder kind gezond kan opgroeien, met voldoende beweging als de norm’.

Een succes in Nijmegen

Op maandagochtend 10 juni startten 20 kinderen aan het eerste rondje in Lent. De regenjassen en regenlaarzen zijn aangetrokken, want het slechte weer houdt ze niet tegen. Met een ballon in hun handen wandelen ze opgetogen het rondje. Het hoogtepunt? De plassen waarin ze kunnen stampen. Donderdag wordt het afgesloten met een ‘zomerfeest’ voor ouders en kinderen, een mooie knipoog naar de grote vierdaagse in Nijmegen.

Miriam, pedagogische medewerker, is erg blij met dit initiatief. ‘We gaan elke dag met de kinderen naar buiten, maar deze vierdaagse geeft wat extra’s. Tijdens het rondje zijn vlaggetjes en ballonnen te vinden, en de medaille aan het eind voelt als het kersje op de taart. Een mooie manier om kinderen ongedwongen in beweging te krijgen, en al vroeg mee te geven dat bewegen leuk is’.

Zoveel meer dan bewegen

Claudia Penders, ouder van één van de peuters en pilatesdocent: ‘Dit is zo waardevol. Het is meer dan het bewegen zelf, het gaat ook om samen iets bereiken, het volhouden, het groepsgevoel en zelfvertrouwen krijgen. Je ziet dat ze trots zijn. Dit geeft ze mentaal ook een goed gevoel’.

‘Dit mag van mij elk jaar, zodat voor hun de peutervierdaagse een actieve herinnering wordt waar ze met plezier aan terug denken’, vertelt Claudia met een glimlach.

Week van de Gezonde Jeugd

Het is niet voor niks dat de peutervierdaagse in deze week plaatsvindt, want het is de Week van de Gezonde Jeugd. Een gezonde toekomst voor alle kinderen en jongeren staat centraal. We hebben in Nijmegen het doel om elk kind de mogelijkheid te geven om gezond op te groeien. Beweging en gezond eten zijn hier een belangrijk onderdeel van.

Lees hier ook een artikel over Speedy Bites in Nijmegen. Een manier om tijdens events kinderen in aanraking te brengen met gezond eten. Kinderen maken zelf op een speelse manier gezonde hapjes met groente, fruit en kruiden die ze zelf mogen eten. Een effectieve manier om nieuwe smaken te leren kennen. Het zou mooi zijn als alle Nijmeegse events waar kinderen komen dit kunnen aanbieden. Daarvoor is een gratis e-learning beschikbaar.

Samen zetten we het voorbeeld om beweging en gezond eten toegankelijk en normaal te maken, jong geleerd is oud gedaan!

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?