Kinderen willen rookvrij spelen!

woensdag 10 april 2024

Wethouder legt samen met een van de kinderen de rookvrije tegel neer
Wethouder Daemen samen met de kinderen

Alle 350 openbare speelplekken in Nijmegen worden vanaf nu rookvrij. De komende weken komt er bij elke speelplek een tegel van de Rookvrije Generatie te liggen. En kinderen hebben spandoeken ontworpen met leuzen en tekeningen waarom zij rookvrije speeltuinen willen.

Op maandag 8 april legden kinderen van basisschool De Zonnewende samen met wethouder welzijn en gezondheid, Cilia Daemen, een Rookvrije Generatie tegel bij de speelplek in het Planetenpark in Heseveld. De komende tijd volgen er nog veel meer speeltuinen.

Op deze manier vragen de Nijmeegse kinderen en de gemeente Nijmegen iedereen die bij speelplekken komt het terrein rookvrij te houden. Iedereen is en blijft welkom, ook rokers! Wel vragen de kinderen de rokers om buiten het zicht van kinderen en buiten de speelplek te roken.

Wij spelen hier rookvrij

Leerlingen van groep 6 van basisschool de Zonnewende, Hidaya en Vossenburcht dachten na over rookvrije speelplekken. Ze maakten tekeningen en bedachten er slogans bij, zoals ‘Wij spelen hier rookvrij’ en ‘Niet roken, maar ruiken’. Deze zijn te zien op een spandoek bij de speelplek in het Planetenpark. Bekijk hier het nieuwsitem van RN7.

‘Ik vind het vies om rook in te ademen als ik aan het spelen ben. Roken is slecht voor je dus het is beter dat niemand meer rookt’, vertellen de kinderen.

Debbie Drost, Directeur van de Zonnewende benadrukt dat het essentieel is aandacht te hebben voor dit onderwerp. ‘Kinderen bewust maken dat roken schadelijk is vinden wij als school erg belangrijk. En om kinderen dan mee te laten denken middels slogans en tekeningen maakt de boodschap alleen maar sterker!’

Spandoek met de tekeningen van kinderen
Spandoek

Alle openbare speeltuinen rookvrij

Wethouder welzijn en gezondheid, Cilia Daemen: ‘We gaan voor een rookvrije generatie en willen dat kinderen rookvrij opgroeien. Daarbij hoort ook dat ze rookvrij kunnen spelen. Onder de kinderen is er groot draagvlak voor dit plan, maar ook rokers snappen dat kinderen rookvrij moeten kunnen spelen. Met een rookvrije speelplek geven we kinderen het goede voorbeeld’.

Rookvrije Generatie

Nijmegen is aangesloten bij de Rookvrije Generatie. De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ werkt toe naar een samenleving waarin we opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

We streven ernaar dat kinderen niet meer in de verleiding komen om te gaan roken. Een speelplek is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Daarom draagt een rookvrije speelplek bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie. Eerder maakte de gemeente Nijmegen al alle gemeentelijke gebouwen, beheerde speelplekken, sportverenigingen en bushaltes rookvrij.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?