Geslaagde derde werkconferentie

donderdag 19 april 2018

Van een rookvrij wijkcentrum tot betaalbare groente

Inspiratie, ontmoeting en verbinding. Deze elementen waren volop aanwezig tijdens de derde werkconferentie van Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen, die donderdag 12 april werd gehouden in voorzieningenhart ’t Hert in het Willemskwartier. Er waren deelnemers vanuit veel verschillende Nijmeegse organisaties en initiatieven. In combinatie met het programma waarin ontdekken en netwerken centraal stonden, leverde dit een afwisselende middag op met allerlei inzichten om gezonde keuzes te kunnen maken en anderen daarin te stimuleren.

Voor aanvang van de werkconferentie sloot de gemeente Nijmegen de rookruimte in ’t Hert op feestelijke wijze. Leerlingen van basisschool het Kleurrijk, gevestigd in het voorzieningenhart, hielpen daarbij. Met ingang van 1 augustus mag ook in de andere wijkcentra in de stad niet meer binnen worden gerookt. Zo begon de middag met een mooie verbinding. Ook dit draagt bij aan gezonde inwoners in een gezonde stad; de ambitie waar Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen voor staat.

‘Beweeg een half uur per dag’

Wethouder Zorg en Welzijn Bert Frings opende de werkconferentie. Hij benadrukte het belang van inspiratie en steun bij het duurzaam veranderen van leefstijl. Om gezonde(re) keuzes te maken, hebben mensen goede voorbeelden en iemand die naast hen staat nodig. De wethouder ontving voor zijn inzet voor Groen, gezond en in beweging een award uit handen van hoogleraar Huisartsgeneeskunde Pim Assendelft, die dagvoorzitter was. Na de opening was het woord aan Maria Hopman, hoogleraar integratieve fysiologie en bekend van het Vierdaagseonderzoek. Zij liet de aanwezigen zien hoe belangrijk beweging is in relatie tot gezondheid. ‘Let dus niet alleen op voeding, maar óók op beweging. Het advies is om een half uur per dag te bewegen.’

Bloeisessie, excursie én proeftuin

Daarna volgden een aantal pitches van onder andere buurtsportcoaches, gezondheidsmakelaars, huisartsen en kinderen die kooklessen volgen. Op basis daarvan stelden de bezoekers voor de rest van de middag hun programma samen. Zo werden in de bloeisessies thema’s als gezond gewicht en ggz in de wijk verder uitgediept. Daarnaast waren er twee excursies door het Willemskwartier, onder meer langs moestuinen voor betaalbare groente. De proeftuin bood ruim gelegenheid om kennis te maken met de verschillende initiatieven én met elkaar.

‘Dicht bij de mensen’

Professionals, vrijwilligers, wetenschappers én wijkbewoners: iedereen wist elkaar te vinden. Moniek Pieters is directeur van GGD Gelderland-Zuid en voorzitter van de stuurgroep van Groen, gezond en in beweging. Zij kijkt terug op een geslaagde conferentie: ‘Het voelde goed om deze keer onze conferentie in een wijkcentrum te houden. Georganiseerd met bewoners en inclusief excursies in de wijk. We waren dicht bij de mensen die we willen bereiken. Ik was ook blij met de grote opkomst. We zijn nu een jaar bezig met de beweging, en je ziet dat er al mooie stappen zijn gezet.’ Maar, zo geeft Moniek aan: ‘Om het vliegwiel goed in gang te zetten, zullen we met meer partners concrete vervolgacties inzetten. Daar gaan we voor in ons tweede jaar.’

Bekijk ook de foto’s van de middag, gemaakt door Mika Kraft.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?