Geslaagde bijeenkomst Leef met stijl

woensdag 5 juni 2019

Dinsdag 4 juni organiseerde ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ de bijeenkomst Leef met stijl in theaterzaal C van de Radboud Universiteit. Verschillende experts belichtten de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)  met als centrale vraag: ‘hoe kunnen we (ex-)patiënten begeleiden in leefstijlverandering en daarmee voorkomen dat ze weer patiënt worden?’. Ook gingen de aanwezigen, onder wie huisartsen, praktijkondersteuners en professionals die werken in de wijk, in een actieve sessie met elkaar aan de slag.

Leefstijl belangrijk binnen preventie

De bijeenkomst werd geopend door Bertine Lahuis, lid van de raad van bestuur van Radboudumc en voorzitter van de stuurgroep van ‘Groen, gezond en in beweging’. Zij heette de aanwezigen van harte welkom en benadrukte het belang van de beweging in een tijd waarin we steeds ouder worden maar ook steeds meer welvaartsziekten krijgen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, en leefstijl speelt een belangrijke rol bij preventie, aldus Bertine. Dat is de brede opdracht van de beweging; in deze bijeenkomst lag de focus verder vooral op de GLI bij mensen die (ex-)patiënt zijn.

Van wijk tot regio

Na de opening en het welkomstwoord volgden gesprekken en presentaties met onder meer hoogleraar huisartsgeneeskunde Pim Assendelft, hoogleraar heelkunde Kees van Laarhoven en wethouder wijken en sport Bert Velthuis. Zij gingen dieper in op de gezondheid van de Nijmegenaar. Ook preventie in de wijken, de stand van zaken rond de GLI in de regio Nijmegen en de rol van het ministerie van VWS bij gezondheidsbevordering kwamen aan bod.

Ambitie: stimuleren van een gezond leven

De bijeenkomst werd afgesloten met een actieve werksessie. Daarbij onderzochten de aanwezigen hoe zij zich in de keten nog sterker kunnen maken voor preventie en het bevorderen van een gezonde leefstijl. Met elkaar formuleerden zij de volgende ambitie: het stimuleren van een gezond leven, zodanig ondersteund dat het ook een makkelijk leven is.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?