Een gezonde omgeving voor de Nijmeegse jeugd

donderdag 16 februari 2023

Feestjes zouden gezonder kunnen…... is dit niet het omdenken? Gezond leven zou juist het feestje moeten zijn!

Donderdag 9 februari kwam er een grote groep professionals bij elkaar om over gezond gewicht te praten voor de jeugd in Nijmegen. Actie is nodig want ook in Nijmegen zien we een grote groep kinderen met overgewicht; 14% tussen de 5 en 14 jaar. Ook wordt er te weinig bewogen en groente gegeten. Tijd voor actie, want een gezond gewicht als kind beperkt klachten op latere leeftijd.

De omgeving waarin onze kinderen opgroeien speelt daarbij een belangrijke rol: we leven in een samenleving waarin je makkelijk een paar kilogram aankomt en niet meer afvalt. Gedragsverandering heeft alleen kans van slagen binnen een gezonde omgeving. Dus, we moeten ‘de samenleving waarin het steeds moeilijker is om gezonde keuzes te maken’ aanpakken!

Maar hoe gaan we dat doen?

De gemeente Nijmegen gaat, samen met alle professionals werkzaam op dit thema, een routekaart ontwikkelen om via een integrale aanpak bij te dragen aan een gezonde toekomst voor alle kinderen in Nijmegen. Een bundeling van krachten is essentieel, daarom is deze bijeenkomst georganiseerd.

Professionals actief aan het meedenken

Tijdens deze bijeenkomst zijn er al zeer concrete ideeën ontstaan die straks onderdeel gaan zijn van de routekaart. Hieronder een aantal mooie voorbeelden:

  • Stimuleer kinderen meer te bewegen op álle plekken waar ze komen (betrek kinderen bij de ideeën);
  • Gezond eten en drinken aanbieden op plekken waar kinderen komen (zie voorbeeld ‘alleen water op de basisschool’);
  • Het leven is een feestje, maar moet daar altijd wat ongezonds bij? Denk aan manieren om feestjes op een andere manier te vieren zonder ongezonde dingen;
  • Zorg voor een gezonder aanbod binnen sportomgevingen (inspiratie vanuit JOGG);
  • Zorg voor duidelijke regels op school omtrent drinken, eten en traktaties. Kan dit regionaal? Meer gezonde lunches? Verlengde schooldag met meer bewegen?
  • Gezond kinderaanbod voor restaurants (zie project ; Zet VetLekker op de kaart’);
  • En nog veel meer!

Hoe nu verder?

Kijk eens goed in de spiegel: wat doe je zelf? Wat kun je zelf? Je kunt veel doen als ouder, vrijwilliger en collega om gezondheid weer het nieuwe normaal te laten worden. Maar, voor we van alles bedenken voor de doelgroep jeugd; ga in gesprek met de kinderen zelf, zij weten goed wat ze wel en niet nodig hebben.

De professionals hebben veel input gegeven voor de verdere uitwerking van de routekaart. Er zullen vervolgbijeenkomsten worden gepland begin april, hiervoor wordt je uitgenodigd. Was je niet bij de bijeenkomst en heb je nog geen contact met een van de betrokkenen? Meld je dan aan bij ons om onderdeel te worden van dit netwerk en de beweging naar meer gezond gewicht voor jeugd. Mail naar info@ggibnijmegen.nl.

Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen rondom dit thema, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging’ en volg ons Linkedin kanaal.

Alleen samen kunnen we impact maken op de levens van de kinderen!

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?