De Broederij zet mensen uit de wijk in hun kracht

donderdag 23 maart 2023

Midden in Lindenholt bevindt zich de Broederij; een boerderij omgebouwd tot een buurthuis dat eigenlijk geen buurthuis is. Het is een creatieve ontmoetingsplaats voor iedereen.

Als ik aan kom fietsen waan ik mij in een gewone woonwijk, dat is het ook. Maar opeens fiets ik tegen een oude boerderij aan omgeven door huizen. De deur staat open en ik word vriendelijk ontvangen door de mensen die daar bezig zijn.

Stuurgroep meeting

Een mooie locatie voor de stuurgroep meeting van Groen, Gezond en in Beweging. Op de zolderkamer komen we bijeen om verschillende onderwerpen de revue te laten passeren. Welke rol spelen we als beweging, hoe zien onze partners ons, welke doelen streven we na, en hoe kunnen we ons netwerk goed blijven verbinden. Allemaal onderwerpen die op deze bovenzolder worden besproken.

Het mooie is dat we na de vergadering heerlijk zelf gemaakte soep aangeboden krijgen, soep gemaakt door mensen uit de wijk. Ook nemen we een kijkje in de moestuin, waar ook wijkbewoners ijverig het onkruid aan het wieden zijn tussen de net geplante zaadjes.

Ontmoetingsplek voor mensen uit de wijk

Het is mooi om te zien welke rol de ontmoetingsplek inneemt in de wijk, meer dan 200 mensen komen wekelijks op de Broederij voor verschillende activiteiten, ontmoetingen, eten bereiden, werken in de moestuin, en samen genieten van de groenten uit de tuin. Zo wil de Broederij de drempel verlagen om elkaar op een natuurlijke, plezierige manier te leren kennen en om er zo voor elkaar te zijn in de wijk. Je gezien voelen en ervaren dat jouw bijdrage ertoe doet. Letterlijk een plek voor iedereen!

foto's gemaakt door Karlijn Perlo

Naast alle activiteiten verhuren ze ook hun ruimtes, een mooie manier om eens op een andere plek samen te komen voor een vergadering, brainstorm of andere activiteit. Naast een creatieve omgeving kan je rondkijken in de moestuin, en genieten van een lunch gemaakt door de wijkbewoners. Op deze manier steun je de Broederij die dit nodig heeft om als ontmoetingsplek te blijven bestaan voor de wijkbewoners.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?