Bewoners helpen bij het ontwerpen van speeltuinen in Grootstal

maandag 8 januari 2024

Paal met vergrootglas

In 2023 heeft Nijmegen Grootstal de subsidie ‘Gezonde Buurten’ gekregen. In deze buurten denken kinderen, omwonenden en buurtinstanties mee om in de buurt een fijne ontmoetings- en speelplek te maken. Dit project is van Jantje Beton, JOGG en IVN Natuureducatie, Bindkracht10, GGD Gelderland-Zuid en gemeente Nijmegen.

Gezonde Buurten – Jantje Beton

Nijmegen kreeg in 2023 als 1 van de 9 plaatsen in Nederland de subsidie Gezonde Buurten. Het project kreeg de naam ‘Groen, gezellig en speels Grootstal’. In Grootstal zijn twee plekken gekozen om speelser, groener en gezelliger te maken: de speelplekken aan de Daltonstraat en Marie Curiestraat. De bewoners, waaronder ouders en kinderen kregen een grote rol tijdens het ontwerpproces.

Anouk Boslooper (Projectleider) vertelt dat ze samen met de kinderen en ouders door de wijk is gaan lopen. ‘Met hartjes en kruisjes gaven de kinderen aan wat ze wel en niet leuk vonden. Dit is altijd een goede manier om het gesprek aan te gaan en bewoners te laten meedenken.’

Een van de kinderen vertelt, ‘Ik wil meer actie zoals een kabelbaan. Met water spelen vind ik ook leuk’. Bijzonder dat wij mee mochten denken en ze echt geluisterd hebben.’

De ideeën Daltonstraat

De kinderen willen bij de Daltonstraat een parcours om over te klimmen, en een spel met water. Het bestaande draaitoestel en duikelrek die moeten zeker blijven. Ook komt er een joint he pipe, een vergrootglas en extra speeltoestellen.

Door het snoeien van openingen is het bosje wordt de speelplek beter inzichtelijk en toegankelijk. Ook komt er een struinpad door de bloemenweide, dit maakt het terrein toegankelijker en kinderen kunnen hier beestjes en planten ontdekken.

Bekijk hier de ontwerptekeningen van de Daltonstraat.

Wat komt er op de Marie Curiestraat

Er komt een plek voor een kabelbaan en een grote schommel. Ook komen er meer plaatsen om elkaar te ontmoeten door bijvoorbeeld een picknicktafel. Er wordt ook een vergrootglas en join the pipe geplaatst.

Daarbij komen er een aantal nieuwe heesters. Deze camoufleren straks de hondenuitlaatplekken. Langs de wandelpaden komen twee speelbosjes met wilgen. De extra beplanting verhoogd de biodiversiteit en belevingswaarde het hele jaar door. De beplanting zorgt voor extra schaduw op het terrein.

Bekijk hier de ontwerptekeningen van de Marie Curiestraat.

Groepsfoto bij de Wensenboom

Overdracht bij de Wensboom

Op woensdag 20 december kwamen de buurtbewoners samen onder de Winterwensboom. Anouk heeft het project officieel overgedragen aan de Gemeente Nijmegen.

Marieke te Plate (GGD Gelderland-Zuid), ‘We bedanken Anouk voor haar energieke inzet. Ze heeft de bewoners goed betrokken bij het project, iedereen is zo trots op de uitkomst.’

Activiteiten en feestelijke opening

De schop kan in de grond, de komende tijd gaat de Gemeente Nijmegen aan de slag met de uitvoer van de ideeën. In het voorjaar staat een feestelijke opening gepland, samen met allerlei andere activiteiten.

Niek Thomassen (Buurtsportcoach – Gemeente Nijmegen) en Bianca Bolwerk (Kinderwerker – Bindkracht10) vertellen hoe blij ze zijn met dit project. ‘Het betrekken van de bewoners is zo belangrijk geweest en de bewoners zijn trots en blij. Deze twee plekken bieden zoveel mogelijkheden om sport- beweeg en ontmoetmomenten te organiseren. Niek en Bianca hebben samen een activiteitenkalender opgesteld voor 2024. We hebben er zin in!’

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?