Voetbalclubs gaan voor rookvrij sporten

maandag 23 september 2019

12 Nijmeegse voetbalclubs gaan samen voor sportaccommodaties die over twee jaar tijd volledig rookvrij zijn. In december 2017 is dit besproken tijdens het voorzittersoverleg van de Federatie Amateurvoetbalverenigingen Nijmegen (FAN). Het voorstel was om samen met alle Nijmeegse voetbalverenigingen op weg te gaan naar rookvrije sportaccommodaties, waarbij het samen optrekken de kans van slagen voor dit plan vergroot.

‘Sport bevordert gezondheid en welzijn’

Trekvogels zette als een van de eerste Nijmeegse voetbalclubs stappen richting een rookvrije sportaccommodatie. Piet Geerts, secretaris en waarnemend voorzitter van Trekvogels, geeft aan: “Kinderen mogen rookvrij opgroeien! Sporten bevordert gezondheid en welzijn. Trekvogels draagt haar steentje bij door haar sportpark rookvrij te verklaren, en stimuleert dat ook andere verenigingen eenzelfde keuze maken. Voor een goede gezondheid en een beter welzijn voor allen.”

Seizoen 2020-2021: volledig rookvrij

Naast Trekvogels hebben ook CSV Oranje Blauw, DVOL, VV Kolping-Dynamo, rksv Brakkenstein, S.C.E, SV Hatert, SV Orion en Union zich gecommitteerd aan dit plan. NSVV FC Kunde (Universitair Sportcentrum) en sc N.E.C. (Eendracht) zijn al volledig rookvrij. De verenigingen hebben samen afgesproken om vanaf seizoen 2019-2020 op zaterdag, wanneer de jeugd voetbalt, rookvrij te zijn. Het streven is om seizoen 2020-2021 volledig rookvrij zijn.

Beschermen tegen verleiding en meeroken

Op zaterdag 22 september organiseerden bovenstaande clubs een campagneweekend. Op deze manier wilden ze extra zichtbaar maken dat ze op weg gaan naar een rookvrije sportaccommodatie, in aansluiting op de Rookvrije Generatie. Bestuurslid van S.C.E Berry Aalders: “S.C.E wil de jeugd beschermen tegen de verleiding om te gaan roken en het schadelijk meeroken. Met een rookvrij sportcomplex dragen we bij aan het realiseren van een rookvrije generatie.”

Ondersteuning door buurtsportcoaches en N.E.C. 

Onder meer in het kader van ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ stimuleert de gemeente dit gedachtengoed. De (voetbal)verenigingen worden hierin ondersteund door buurtsportcoaches. Daarnaast omarmt N.E.C. Nijmegen (BVO) dit initiatief. Via de maatschappelijke afdeling van de betaald voetbalclub worden sportverenigingen ondersteund met campagnematerialen.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?