Voedingseducatie voor studenten Entree

donderdag 27 juni 2024

Herken je dat? Dat studenten de dag beginnen met een blikje RedBull, een kaasbroodje of een zak chips? Het is belangrijk om deze ongezonde gewoontes aan te pakken. Daarom zijn ze bij de Entree opleiding (studenten die niet in het bezit zijn van een diploma voortgezet onderwijs) met een voedingseducatie pilot gestart.

Pilot Project ROC

14 klassen van Entree volgen de lessen over gezond eten. Hierbij gaan zij aan de slag met korte opdrachten, maken ze zelf ontbijtjes, en mogen ze deze uiteindelijk eten en evalueren.

Luuk Kielen (voedingsdeskundige ROC Nijmegen) vertelt dat de leerlingen plenair een korte uitleg krijgen over de ochtend en de opzet van het programma. ‘Daarna gaan zij in groepjes aan de slag bij verschillende onderdelen van de carrousel. Ze gaan echt doen en ervaren’.

‘We denken samen na over de hoeveelheden suikerklontjes die in de drankjes zitten. Belangrijk, want we merken dat veel studenten dit helemaal niet weten. We kiezen bewust drankjes die zij dagelijks drinken. Verder komen er andere onderwerpen aan bod: Waarom is de ene keus gezond en de andere ongezond? Hoe ziet een gezond ontbijtje er uit? Wat betekent ‘volkoren’ of ‘vezel’? Hoe ontdek je of er suiker in een product zit? Het leuke is dat ze aan het eind van de ochtend zelf gezonde gerechtjes maken en deze ook samen gezellig opeten.’

Ervaringen

Boy Willems (Sport op Maat) vertelt: ‘Samen een ontbijt maken levert erg leuke gesprekken op over voeding, gewoontes en herinneringen. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. Een student: ‘Avocado daar moet citroen bij!’ en ‘de zelfgemaakte yoghurt van mijn oma is het meest lekker!’

‘We zien echt dat deze lessen waardevol zijn en dat de studenten met nieuwe kennis naar huis gaan. Elke dag een energydrankje drinken is nou eenmaal niet gezond, dus we hopen echt bewustzijn en verandering teweeg te brengen’, vertelt Luuk. ‘We willen het ook hebben over alternatieven. Wat is nu gezond, lekker en makkelijk?’

Initiatiefnemers

ROC Nijmegen is de initiatiefnemer van deze pilot voedingseducatie voor Entree studenten. Hierbij is de samenwerking gezocht met GGD Gelderland-Zuid en met Jong leren Eten Gelderland.

‘Aandacht voor dit thema past perfect bij hoe ROC Nijmegen momenteel met voeding bezig is. Als Gezonde School vinden we het belangrijk dat jongeren inzicht krijgen in hun eigen voedingspatroon, en met deze activerende werkvormen hopen we op een laagdrempelige manier onze studenten te bereiken’ vertelt Luuk.

Jong, Gezond en in Beweging

Dit past ook goed binnen de aanpak voor de gezonde jeugd, ook wel ‘Jong, Gezond en in Beweging’ genoemd. Het doel is om een Nijmeegse samenleving te bouwen waarin alle kinderen en jongeren in goede gezondheid opgroeien. Educatie is hierbij erg belangrijk.

Ben je ook enthousiast geworden om dit project uit te rollen bij jou op de opleiding of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Luuk Kielen: l.kielen@roc-nijmegen.nl.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?