Van focus op sport naar brede blik op leefstijl

woensdag 16 december 2020

In gesprek met Bert Cleij, oud-teammanager Sport en Bewegen ROC Nijmegen

Op 1 november dit jaar nam hij afscheid als teammanager Sport en Bewegen van ROC Nijmegen. Bert Cleij is met pensioen. Sinds 2003 was hij werkzaam bij het ROC, waar hij zich met overtuiging én resultaat hard maakte voor een ‘gezonde school’. Sporten en bewegen, maar ook thema’s als stoppen met roken, gezonde voeding en psychosociaal welbevinden zette hij mee op de kaart. Daarnaast zijn Bert en het ROC vanaf het eerste uur actief betrokken bij ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’. “Ik wist meteen: daar doen we aan mee.”

Het was al snel duidelijk dat het klikte met de beweging. Als íemand uitstraalt waar ‘Groen, gezond en in beweging’ voor staat, is het Bert. Wie hem wel eens heeft ontmoet, kent zijn sportieve en energieke voorkomen. Altijd op de fiets, altijd goed gehumeurd en bruisend van de ideeën. Het kenmerkt de man die zich al die jaren met onverminderd enthousiasme heeft ingezet voor de gezondheid van in eerste instantie de studenten en later ook de medewerkers van het ROC.

Gezonde school
Zo heeft Bert er in de afgelopen jaren als aanjager mede voor gezorgd dat het ROC een aantal mooie mijlpalen behaalde. “ROC Nijmegen kreeg als eerste mbo-school in Nederland het vignet Gezonde School voor Bewegen en Sport”, vertelt hij. Later kwam daar het vignet voor Psychosociaal Welbevinden en Sociale Veiligheid bij en behaalde het ROC gouden schalen van het Voedingscentrum voor een gezonde kantine. “Je ziet dat de kijk op gezondheid steeds breder is geworden. Waar eerst de focus lag op sport, staan nu ook andere thema’s zoals voeding, roken en seksualiteit op de agenda. Die brede blik hoort bij de gezonde school die ROC Nijmegen is, en deze thema’s worden integraal meegenomen in onderwijs en beleid.”

Gouden greep
Sinds het begin van zijn aanstelling zette Bert zich in voor een ROC waar in ieder geval gesport wordt. Want: “Sport is niet verplicht op het mbo. Dat is best gek, zeker als je kijkt naar onze jonge en soms kwetsbare doelgroep.” Een belangrijke mijlpaal was het verplicht stellen van sport, door dit als eerste ROC op te nemen in het examenreglement. “Om daar vorm aan te geven, hebben we ‘sport op maat’ ontwikkeld. Dat is een gouden greep gebleken”, aldus Bert. “Onze studenten móeten sporten of bewegen, maar kunnen daarbij kiezen uit meer dan vijftig disciplines: van zumba tot zaalvoetbal en van tai chi tot badminton. We stimuleren hen ook om zich aan te sluiten bij een vereniging, in de hoop dat ze daar na school aan verbonden blijven.”

Verbreding naar HR
‘Sport op maat’ vormde het beginpunt van de ontwikkeling naar die bredere blik op gezondheid, leefstijl en duurzaamheid. Bert: “De verbreding geldt niet alleen voor de focus en de thema’s, maar ook voor de doelgroep. De medewerkers zijn inmiddels nadrukkelijk onderdeel van de gezonde school. Als medewerker geef je het goede voorbeeld, maar blijf je zelf ook vitaal aan het werk als je lekker in je vel zit. Daarom ben ik heel blij dat we de verbinding hebben kunnen leggen met de HR-afdeling.” Gezondheid en welzijn worden meegenomen in het personeelsbeleid. Een mooi voorbeeld daarvan zijn dagelijkse, laagdrempelige activiteiten voor medewerkers, zoals spinnen, lunchwandelen, yoga en conditie- en circuittraining.

Aanhaken bij beweging
Bert: “Door corona kunnen we de activiteiten nu niet fysiek aanbieden, maar de laatste Vitaliteitsweek heeft ons inspiratie gegeven om voor medewerkers een aanbod op afstand te creëren.” Voor het ROC was het de derde Vitaliteitsweek. De school is er vanaf de eerste editie bij, mede door het enthousiasme van Bert voor ‘Groen, gezond en in beweging’. “Toen ik er voor het eerst van hoorde, wist ik meteen: daar doen we aan mee. Hoe fantastisch is het om met partners als de GGD, het Radboudumc en de gemeente op te trekken? Het gebeurt om de hoek, en je kunt zó aanhaken! Dat sprak me aan, net zoals de intentie om dicht bij de mensen te komen om wie het gaat – de meer kwetsbare groepen in de stad.”

Nieuwe levensfase
Bert heeft op 1 november het stokje symbolisch overgedragen aan zijn opvolgster bij het ROC, Marloes Blom. “Energiek, sportief, creatief: Marloes is het allemaal.” Voor Bert zelf is met zijn pensionering een nieuwe levensfase aangebroken, waarin hij zeker groen, gezond en in beweging blijft: “We hebben een puppy, ik wandel graag door het prachtige Gelders landschap en sport veel.” De werkconferenties zal hij als het even kan blijven bezoeken: “Ook als inwoner van Nijmegen voel ik mij betrokken bij de beweging. Ik wens alle aangesloten organisaties veel succes, en zeg: tot ziens!”

Tips van Bert Cleij

  1. voor organisaties die werk (willen) maken van gezondheid en duurzaamheid:“Maak zichtbaar wat je doet. Zet de successen die je boekt gerust in de etalage! En hou het klein en zo concreet mogelijk: een nieuw fietspad of beweegprogramma. Dat inspireert.”
  2. voor professionals die werken met jongeren:“De kunst is om duidelijke kaders te stellen en de jongeren daarbinnen de ruimte te geven om hun eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen.”

ROC Nijmegen in het kort

ROC Nijmegen (met ook een locatie in Boxmeer) is een mbo-school met de sectoren Economie, Techniek en Zorg Welzijn & Sport. Opleidingen worden zowel deel- als voltijd aangeboden vanaf niveau 1 t/m 4. De school biedt onderdak aan een aantal leerbedrijven, zoals De Kapsalon en Het Restaurant, en telt 10.000 studenten en 950 medewerkers.

Over deze verhalen
Elke maand delen we een verhaal over hoe professionals (samen)werken aan een gezonde stad met gezonde inwoners. Benieuwd naar eerdere verhalen? Laat je inspireren!

Als organisatie of bedrijf ook aansluiten? Lees verder.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?