Een gezondheidscommunity in een wijk ontwerpen, samen met bewoners en professionals?
woensdag 2 oktober 2024
woensdag 20 december 2023
Gezond eten moet voor iedereen in Nijmegen toegankelijk zijn. Dat is het doel van het project ‘Soepie erbij?’. Zeven studenten van de HAN ontwikkelden een gezonde, verse soep en pastasaus voor de Voedselbank. ‘Het zelf bedenken, koken en uitdelen is een mooi leerproces, en een heel dankbaar project’, vertelt Isabel. De studenten worden begeleid door Mirjam Jager, projectleider en docent Voeding en Diëtetiek.
Project
Uit ervaring blijkt dat de groenten bij de Voedselbank niet altijd gebruikt worden, omdat klanten het soms moeilijk vinden ze te bereiden. De studenten gingen op zoek naar een oplossing om minder voedsel te verspillen en gezonde keuzes aan te bieden. Het idee is om een gezonde soep en pastasaus te bereiden voor de bezoekers van de Voedselbank.
Floor, Iris, Sterre en Kyara (derdejaars studenten Voeding en Diëtiek) gingen aan de slag met de gerechten. Uit onderzoek bleek dat de pompoensoep en rode pastasaus een goede keuze zou zijn. Ze maakten ook het plan voor de inkoop, verpakking en logistiek. Isabel, Debbie en Marit (vierdejaars studenten Voeding en Diëtiek) onderzoeken wat klanten er van vinden en helpen ook mee bij het koken en uitdelen.
Kyara vertelt dat ze elke twee weken koken in de keuken van Het Huis van Compassie. Dit doen ze voor meer dan 200 mensen. ‘Een hele uitdaging om in zulke grote hoeveelheden alles klaar te maken. Gelukkig hebben we hulp van vrijwilligers, en zijn er grote pannen aanwezig in de keuken’.
Voedselbank
Tien weken lang worden de gerechten uitgedeeld bij de Voedselbank in Lindenholt. Mensen reageren heel enthousiast vertelt Floor. ‘Ze vinden de soep en saus lekker en vinden het fijn dat ze op een gemakkelijke manier gezond kunnen eten. We hebben de smaak neutraal gehouden zodat mensen er zelf nog kruiden aan toe kunnen voegen’.
Debbie vertelt, ‘het is leuk om de mensen te spreken, een bezoeker was verbaasd dat pastasaus ook vegetarisch kon zijn. Leuk dat je mensen dit kan meegeven’.
Bekijk hier het niewsitem van RN7 over dit project:
Wat geleerd?
De studenten zijn allemaal zeer enthousiast over dit project, ze hebben veel geleerd over logistiek, verpakkingen, ingrediënten etc. Het doet ze goed op deze manier bij te kunnen dragen aan gezond eten bij de Voedselbank.
‘We hebben een mini bedrijfje opzet met elkaar. Gelukkig kregen we hulp van de koks van de HAN en van onze projectleider, maar verder hebben we alles zelf opgezet. Het heeft mij ook meegegeven dat je je niet moet laten tegenhouden door angst, maar gewoon aan de slag moet gaan’, vertelt Isabel.
Marit is vanuit haar Social Work opleiding betrokken, ‘Ik vond het bijzonder om de mensen te interviewen. Sommige gesprekken deed ik met een tolk omdat mensen geen Nederlands konden. Belangrijk is om goed te luisteren naar wat mensen echt belangrijk vinden.’
Hoe nu verder?
‘Ons project zit er weer op, maar we hopen dat er een nieuwe groep komt die dit weer over kan nemen’ vertelt Isabel. Het mes snijdt aan twee kanten; de studenten hebben een waardevolle leerervaring, en de bezoekers hebben meer toegang tot gezond, vers eten.’
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de preventiegelden van Groen, Gezond en in Beweging.