Scholieren ontdekken het verhaal achter hun eten met de Food Challenge
donderdag 14 augustus 2025

donderdag 14 augustus 2025
Wat is het verhaal achter je eten? Voor het vijfde jaar op rij daagt de Food Challenge, scholieren uit het vmbo, praktijk- en speciaal onderwijs, uit om hierop zelf het antwoord te vinden. Ook in Nijmegen deed voor het eerst een school enthousiast mee aan deze unieke mix van les, praktijk en beleving. “De Foodcamp bracht alles samen: praktijk, theorie, gezondheid én plezier,” vertelt Nathan Robben, docent sport en bewegen én coördinator Gezonde School bij VSO Aventurijn.
De Food Challenge is een educatief traject dat jongeren spelenderwijs leert over gezonde voeding, duurzaamheid en bewegen. Deelnemende scholen starten met een lespakket waarin leerlingen leren over de herkomst van voedsel, gezonde keuzes en milieuvriendelijke alternatieven. Hierin staat één centrale opdracht centraal: ontwerp je eigen gezonde, duurzame pokébowl met lokale ingrediënten. Rijst en avocado uit verre landen? Of juist aardappel en peer van dichtbij?
Naast theoretische kennis maken de leerlingen vooral met hun handen en zintuigen kennis met voeding. De focus ligt op gezonde keuzes maken, voedselverspilling voorkomen én zelfvertrouwen opdoen. Tijdens de aansluitende Foodcamp op de boerderij gaan ze letterlijk het erf op: oogsten met de boer, blind proeven, zelf pizza of kaas maken en meedoen aan een boerenbootcamp.
Voor de mbo-studenten van ROC Nijmegen is het óók een leerervaring: zij verzorgen de gastlessen en begeleiden leerlingen tijdens de Foodcamp. Die ‘peer-to-peer’-aanpak werkt versterkend. “De mix van mbo-studenten en onze leerlingen zorgde voor een dynamiek waarin ze van én met elkaar leerden,” aldus docent Robben.
Ine Hopman Educatieboerin, Kaasboerderij De Diervoort: “Op onze boerderij ontvangen we allerlei doelgroepen en verzorgen we boerderijeducatie. Het leuke aan dit project is de mix tussen MBO studenten en VO leerlingen, dat geeft een hele mooie energie.”
Ook in Nijmegen zijn scholen enthousiast over deze praktische aanpak. “De samenwerking met het ROC verrijkt het onderwijs voor onze leerlingen écht,” vertelt Robben. “Door de lessen met studenten van het ROC zelf en op de boerderij te volgen, krijgen onze leerlingen de kans om op een andere manier te leren: met hun handen én hun hoofd. Dat ervaringsleren geeft niet alleen nieuwe inzichten, maar ook zelfvertrouwen.”
En bij de leerlingen zelf is de impact voelbaar: “Ik wist niet dat gezond eten ook lekker kon zijn. En ik heb geleerd hoe je zelf makkelijk iets gezonds maakt. Dat ga ik thuis ook proberen.”
De Food Challenge is een erkende Gezonde Schoolactiviteit. Scholen kunnen zich nu al aanmelden voor deelname in 2026. Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar en de inschrijving sluit op 15 oktober 2025. Starten met het lespakket kan vanaf januari 2026. Meer informatie en aanmelden via www.foodchallengevoorscholen.nl.
De Food Challenge sluit naadloos aan bij onze ambitie om álle kinderen in Nijmegen toegang en kennis te geven over gezond eten. Door te ervaren, te proeven en samen te werken, ontdekken jongeren op een leuke manier wat gezonde keuzes zijn. Precies dát is waar Jong, Gezond en in Beweging voor staat.
De Food Challenge wordt georganiseerd en uitgevoerd door LekkerBoer samen met bovengenoemde mbo’s. Voor VSO en praktijkonderwijs wordt samengewerkt met Stichting Special Heroes Nederland. De food challenge wordt ondersteund door Jong Leren Eten, provincies Overijssel, Flevoland en Groningen, gemeenten, Odin Foodcoop en LTO Noord.
Als school VO (VMBO of SO) geïnteresseerd in deelname? Neem contact op met Bernadette Janssen: BJanssen@ggdgelderlandzuid.nl.