Bestuurdersdiner 2024: Samen werken aan toekomstplannen
maandag 9 december 2024
donderdag 28 november 2024
De revalidatietuin van de Sint Maartenskliniek biedt revalidanten, bezoekers en medewerkers een plek waar natuur en zorg samenkomen. Deze bijzondere tuin, die grenst aan de nieuwe vleugel van de kliniek, speelt een rol in de hersteltrajecten van patiënten en draagt bij aan het welzijn van het zorgpersoneel.
‘Dit project gaat me echt aan het hart. Het is prachtig om te zien hoe de tuin mensen verbindt en helpt in hun herstelproces’, vertelt Annemiek van den Berg, Ergotherapeut Volwassenenrevalidatie en betrokken bij de revalidatietuin.
‘De revalidatietuin biedt patiënten de kans om buiten in beweging te komen en specifieke vaardigheden te oefenen. Maar het is niet alleen een oefenruimte; de tuin is ook een plek voor ontspanning, ontmoetingen en natuurbeleving’, legt Annemiek uit.
‘Wij hebben bij de opzet nagedacht over de functies van de tuin. Grenzend aan het gebouw ligt een terras waar bezoekers en medewerkers elkaar kunnen ontmoeten. Aansluitend zijn er oefenroutes voor loop- en fietsvaardigheden te vinden, gevolgd door een moestuin waarin revalidanten zelf groenten verbouwen. Op de helling achterin bloeien wilde bloemen en ligt een pluktuin’, legt Annemiek uit.
‘Het ontwerp van de tuin is het resultaat van een creatieve samenwerking tussen behandelaren, medewerkers, studenten van Van Hall Larenstein en Van Helvoirt Groenprojecten. De paden in de tuin zijn ontworpen in de vorm van een kastanjeblad, als knipoog naar de kastanjebomen die vroeger op het terrein stonden. Elk seizoen heeft zijn eigen kleuren en bloemen, en er is zorgvuldig aandacht besteed aan biodiversiteit.’
Laura Smeets, Manager Bedrijfsvoering en Zorg Revalidatie, vertelt over de samenwerking: ‘We wilden iedereen betrekken bij de tuin. Daarom hebben we al onze afdelingen gevraagd wat voor functies en mogelijkheden ze terug wilden zien. De gemene deler hebben we overgebracht op de ontwikkelaar, wat heeft geleid tot een tuin die zowel therapeutisch als ontspannend werkt.’
‘De revalidatietuin biedt zowel fysieke als mentale voordelen voor patiënten. Zo zijn er speciale oefengedeelten waar patiënten hun vaardigheden kunnen trainen. In de moestuin worden groenten verbouwd die we gebruiken bij maaltijden in de kliniek.’
Annemiek beschrijft hoe de tuin mensen samenbrengt: ‘Het werken in de tuin verbindt ons allemaal. Revalidanten voelen zich eigenaar van de tuin, wat hun motivatie verhoogt. Zelfs familieleden vragen of ze kunnen helpen. Het geeft een gevoel van saamhorigheid en werkplezier voor iedereen, van patiënten tot collega’s.’
Laura legt uit dat duurzaamheid en biodiversiteit ook een belangrijke rol spelen in de revalidatietuin. ‘De moestuinproducten worden gebruikt in maaltijden, er zijn bijenkassen voor het produceren van honing, en zelfs de compost wordt teruggegeven aan de tuin.’
‘De tuin biedt meer dan alleen een oefenplek; het is een verlengstuk van de werkplek. We zien collega’s hier regelmatig vergaderen en hun lunchpauze doorbrengen. Zo draagt de tuin ook bij aan vitaliteit, werkplezier en de verbondenheid tussen medewerkers en patiënten’, vertelt Laura.
Laura wil andere organisaties meegeven om breder te denken dan alleen de stenen. ‘Een tuin kan echt een verlengstuk van de werkplek zijn. Groen werkt helend en geeft je de mogelijkheid om op verschillende manieren te ontspannen en te verbinden.’
‘Groen kan je op grote of kleine schaal toevoegen aan je organisatie. Betrek zoveel mogelijk, dan niet alle medewerkers, van je organisatie bij wat zij nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat het idee breed gedragen wordt en ook echt meerwaarde heeft voor de mensen die er werken’.
Annemiek heeft voor haar inzet bij de ontwikkeling van de revalidatietuin de Maartensprijs gewonnen. Dit is een onderscheiding voor medewerkers die uitzonderlijke prestaties leveren. ‘Het is ontzettend waardevol om iets te doen wat mensen blij maakt en het herstelproces verbetert,’ aldus Annemiek.
De revalidatietuin van de Sint Maartenskliniek is een inspirerend voorbeeld van hoe een groene omgeving een positief verschil kan maken. Het is een plek van herstel, verbinding en samenwerking en dus een waardevolle toevoeging aan de stenen!
Heeft jouw organisatie een voorbeeld van hoe groen toevoeging heeft binnen je organisatie. Vertel het ons zodat we met jouw verhaal anderen kunnen inspireren!