Nijmegen is 5 gecertificeerde moestuincoaches rijker

woensdag 27 juli 2022

Deze maand hebben zo’n 23 Gelderse moestuincoaches hun opleiding succesvol afgesloten. Dit betekent dat zij aan de slag kunnen als zelfstandige moestuincoach voor kinderopvang, bso, basisonderwijs, voortgezet onderwijs, MBO en andere groene initiatieven. 5 van deze moestuincoaches zijn actief voor Nijmeegse scholen en kinderopvang; 1 van hen is vriend van onze beweging. Een mooie stap naar meer kinderen en jongeren die zo de juiste motivatie krijgen om gezonder te eten!

De opleiding is aangeboden door Jong Leren Eten Gelderland, werd verzorgd door IVN Natuureducatie en het ecologische VELT en ondersteund vanuit de gemeentes Arnhem, Ede en Nijmegen.

Schoolmoestuin opzetten

In een 4-daagse cursus hebben de moestuincoaches geleerd hoe een natuurlijke schoolmoestuin wordt opgezet en aangelegd, hoe je de moestuin neerzet als een waardevolle aanwinst voor de hele school en natuurlijk hoe je de jonge tuiniers coacht naar een succesvolle moestuinervaring. Er is geoefend met verschillende werkvormen van zaaien tot het verwerken en proeven van de oogst. "Ik doe het voor die jongen die trots aan zijn moeder vertelt dat hij nu wel radijsjes lust omdat hij ze zelf heeft laten groeien", vertelde een kersverse coach. Waardevolle lessen in de moestuin dus.

Gastlessen

Een belangrijk onderdeel van de opleiding was het verzorgen van een gastles op locatie. Een van de coaches kreeg de kans om met VO-leerlingen aan de slag te gaan: “Zo leuk om zelfs de stoere jongens korenbloemen te zien snijden voor de kruidenboter; ook met pubers kan het!” Een andere coach nam een kleutergroep mee naar de tuin: “Ze waren erg geïnteresseerd en toen de aandacht verslapte liet ik ze een plant nadoen op de grond. Dat vonden ze geweldig.”

Hulp bij moestuinplan

Kun je ook hulp wel wat hulp gebruiken bij het maken van een moestuinplan of zoek je een helpende hand bij de moestuinlessen op school? Ga dan naar de website van JLE Gelderland voor meer informatie over de Gelderse moestuincoaches en wat zij kunnen doen. Voor de inhuur van een moestuincoach kan de Lekker naar Buiten!-bijdrage worden aangevraagd, een welkome aanvulling op het schoolbudget.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?