Nijmegen grootste pauzestad bij IkPas Battle

woensdag 30 maart 2022

In 2021/2022 hebben we in Nijmegen opnieuw ingezet op de IkPas Battle. Deze keer geen battle tegen een stad, maar tegen het hele land. Nijmegen wilde de grootste pauzestad van Nederland worden en dat is gelukt! In het Lokaal Preventieakkoord benoemen we aanvaardbaar alcoholgebruik als één van de actiethema’s. IkPas sluit aan bij dit akkoord door deelnemers inzicht te geven in hun eigen gebruik, te laten experimenteren met alternatief gedrag en zo te stimuleren om op termijn minder alcohol te gaan drinken.

Samen met IrisZorg, de Radboud Universiteit, de HAN, de GGD, het Radboudumc en de gemeente Nijmegen hebben we ingezet op zoveel mogelijk medewerkers, inwoners en studenten bereid krijgen om deel te nemen aan IkPas/Dry january 2022. Het resultaat: in januari 2022 deden 1311 ingeschreven deelnemers mee. Dit was ongeveer 30% minder dan het jaar ervoor, wat in lijn is met de landelijke cijfers. Vermoedelijk heeft dit te ermee maken dat mensen vanwege de coronamaatregelen lastiger te motiveren waren. Overigens weet de landelijk IkPas-organisatie uit onderzoek dat er op elke ingeschreven deelnemer vijf mensen zijn die meedoen zonder zich in te schrijven. Het werkelijk aantal deelnemers ligt dus veel hoger dan de IkPas-getallen laten zien.

Campagne met ambassadeurs

Ook deze tweede IkPas-campagne werd gedragen door enthousiaste ambassadeurs. Sportlegende Perry Ubeda en studente Rizka Simons van de RU bleken een waardevolle toevoeging aan de bekende gezichten van burgemeester en stuurgroepleden als boegbeeld van de campagne. De toolkit voor campagne voeren binnen de eigen organisatie functioneerde goed, terwijl de stadsbrede campagne deze ondersteunde via onder meer mupi’s, een promotiefilmpje en social media.

Vijf regiogemeenten in top 20

Nijmegen is als 3e geëindigd in de landelijke IkPas Battle strijd, na Vlieland en Mook & Middelaar; zie de eindstand. Als enige grote stad tussen 19 kleinere gemeenten zijn we de grootste pauzestad van Nederland geworden. Bijzonder was, dat in totaal vijf gemeenten uit Nijmegen en omstreken in de top 20 zijn geëindigd. Dat is waarschijnlijk een neveneffect van de Nijmeegse campagne.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?