Met Fitcoins mensen in armoede motiveren om gezonder te leven

woensdag 22 december 2021

“Mensen alles geven wat ze nodig hebben, daar verbeter je hun situatie niet mee. Met Fitcoins kunnen mensen zélf hun leven veranderen. En ze kunnen kiezen op welke manier ze dat willen doen. Dat motiveert echt.” Aan het woord is Linda van Aken van de Vincentius Vereniging Nijmegen. Deze vrijwilligersorganisatie helpt mensen die rond de armoedegrens leven. Onder de titel VincentiusVitaal zetten zij gezondheidsbevorderende activiteiten uit; één van die projecten is het Fitcoins-project. De andere partners en vrienden van Groen, Gezond en in Beweging zijn van harte uitgenodigd om hieraan bij te dragen.

Het Fitcoinsproject is twee jaar geleden klein gestart en heeft nu al meer dan 300 deelnemers. VincentiusVitaal wil mensen op weg helpen en een zetje geven richting gezonde leefstijl. Door te bewegen kunnen mensen Fitcoins verdienen: digitale munten op hun eigen smartphone. Daarmee kunnen Fitcoinspaarders van alles bestellen en afhalen aan het Fitcoinsloket: verse groenten en fruit of een tas met boodschappen voor drie maaltijden. Ook kun je er bijvoorbeeld een bootcamptraining, verzorgingsproducten en wasmiddel van ‘betalen’.

Catalogus met beloningen

Via de app van ‘ItsMyLife’ en de VincentiusVitaal-inlogcode sparen mensen Fitcoins. De app-catalogus is gevuld met een gevarieerd aanbod aan beloningen. Bedrijven en organisaties kunnen meedoen door ook iets in die catalogus aan te bieden. Anette van Haren, initiator van VincentiusVitaal: “We belonen gezond gedrag met gezonde producten. Mensen die het niet breed hebben, worden zo gestimuleerd om te bewegen. Je moet er iets voor doen dus de beloning moet iets zijn waar iemand letterlijk warm voor loopt.” Voor haar masterstudie Innovatiemanagement Sport en Bewegen aan de HAN onderzoekt Anette voor welke beloningen de mensen de meeste interesse hebben. Ook kijkt ze naar mogelijke verbanden tussen beweegmotivatie, beweegniveau en kenmerken van beloningen.

Divers beweegaanbod

Michel van Heeswijk van Time To Change Lifestyle Coaching doet samen met Manuel Teca van Factory Sports al het beweegaanbod voor Vincentius. Michel verzorgt personal training, leefstijlcoaching (gesprekken) en bootcamp. Manuel verzorgt beweeglessen voor kinderen en volwassenen: kidsbootcamp, dansen, boxing, Zumba en SeniorenFit. Bij de trainingen kunnen deelnemers Fitcoins verdienen én ermee betalen.

Gevoel van eigenwaarde

Anette: “We waren heel blij met het extra budget dat we van Groen, Gezond en in Beweging kregen. Het voelde als erkenning voor ons sociaal-vitale project. En we kunnen er concreet mee aan de slag.” De Nijmeegse Vincentius Vereniging richt zich op heel Nijmegen en omstreken. Ze weten inmiddels dat ze iets kunnen betekenen om mensen die in armoede leven een gevoel van eigenwaarde te geven. Linda: “Mensen niet pamperen maar terugzetten in hun eigen kracht. Ze kunnen zelf iets doen voor een beter leven; dat motiveert. En het doet echt iets met mensen. Ze bloeien op, vrouwen gaan zich weer opmaken. Mensen kruipen uit hun schulp en dat is prachtig om mee te maken. “

Samenwerkingspartners gezocht

Spreekt deze aanpak je aan, help dan met je bedrijf of organisatie mee om mensen in armoede een beter leven te gunnen. Partners kunnen veel doen en bijvoorbeeld ervoor zorgen dat Vincentius mensen verse groente en fruit kan blijven geven. Linda legt uit: “De Gezonde School bijvoorbeeld betekent dat elk kind 2 stuks fruit per dag mee naar school neemt. Dat moet wel kunnen. Door Fitcoins kan de moeder met een kleine beurs dat wel aan haar kinderen meegeven.” De Vincentius Vereniging wil graag samenwerken met de partners en vrienden van Groen, Gezond en in Beweging. Dus kun je iets aanbieden dat past in het concept of wil je even overleggen, neem dan contact op via info@vincentiusnijmegen.nl.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?