Kinderraad laat kinderen meedenken

vrijdag 14 juli 2023

‘Een groentetuin voor vluchtelingen, red de insecten, meer groen in de wijk, een gezellige middag met ouderen’. Kinderen weten wel hoe ze Nijmegen leuker, schoner en veiliger kunnen maken!

De Kinderraad geeft kinderen in Nijmegen jaarlijks de kans om plannen te presenteren waarmee ze hun leefomgeving kunnen verbeteren. Ideeën zijn er genoeg!

De Kinderraad

In 2015 is de Kinderraad opgericht met als doel om kinderen in Nijmegen hun stem te laten horen. Een aantal keer per jaar worden er scholen in Nijmegen uitgenodigd om creatieve oplossingen voor een betere leefomgeving te presenteren in de raadszaal. Ze mogen hun stem uitbrengen op het beste idee, dat dan in uitvoer wordt gebracht. Zo leren ze hoe democratische processen verlopen.

Marijke, Ambassadeur van de Kinderraad in Nijmegen, vertelt dat ze vaak betere ideeën krijgen vanuit de kinderen dan bijvoorbeeld de Gemeente kan bedenken. “Kinderen denken zoveel creatiever maar ook simpeler. Ze laten zich niet leiden door wat wel en niet kan”, aldus Marijke.

Een mooi voorbeeld is het idee om speeltuinen aantrekkelijker te maken voor oudere kinderen. “Wij hebben allemaal ingewikkelde speelconstructies bedacht, maar de kinderen wilden ‘gewoon’ een paar grote keien zodat ze kunnen freerunnen. Zoveel simpeler, en effectiever”.

Raadszaal

De raadszaal bezoeken is wel echt een hoogtepunt, vertelt Marijke. Kinderen mogen echt op de zetels zitten en de ‘praatknoppen’ gebruiken om zichzelf op het grote scherm te zien. “Soms praten de kinderen net zo erg door elkaar heen als tijdens een echte vergadering gebeurt. Ik leg dan uit welke rol de Burgemeester heeft en dat het belangrijk is dat iedereen naar elkaar luistert.”

Een ander mooi voorbeeld zijn de stickerprullenbakken in Lent en Aldenhove. Wij gooien meer afval in de prullenbakken als ze er mooier uitzien, net zoals in de Efteling. Dus we moeten de prullenbakken gewoon leuker maken”. Dit plan werd positief ontvangen binnen de Dar, een tijd later ontwierpen de kinderen hun eigen stickers die op de prullenbakken rondom school werden geplakt.

''

Onthulling prullenbakken in Lent en Aldenhove te Nijmegen.

In het najaar staan er weer nieuwe kinderraden gepland, volg de website van de Kinderraad. Voor kinderen door kinderen is het meest effectief!

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?