Kinderen drinken alleen water op onze basisschool!

woensdag 11 januari 2023

De Brede school Hatert, bestaande uit de Klumpert en de Vossenburcht, kinderopvang Kinop, Kinderopvang KION en tussenschoolse opvang Stichting Soos, zijn de eerste scholen in Nijmegen waar ze alleen nog maar water drinken. “Vijf jaar geleden zijn we begonnen met één dag water drinken, dit hebben we nu doorgetrokken naar vijf schooldagen. Hierdoor voelde het niet als een grote stap”, aldus Yvonne Omvlee, Directrice van de Klumpert.

Hoe is dit initiatief ontstaan? 

Ramona Frenk, directrice van de Vossenburcht vertelt, “we zijn als Brede school erg bezig met gezondheid; we zijn al eens de sportiefste school van Nijmegen geweest, en daarna zijn we themacertificaten Gezonde School gaan halen. Tegelijkertijd zagen we kinderen vaak ongezonde drankjes en snacks mee naar school nemen. Ouders hebben vaak geen idee hoeveel suikerklontjes een pakje appelsap of chocomel bevat.”Daarom zijn we vijf jaar geleden begonnen met ‘heel Hatert Watert’ op woensdag. Dit was een groot succes. Dit jaar hebben we de stap genomen om dit voor vijf dagen toe te passen. Alle kinderen hebben een dopper gekregen die ze elke dag gevuld met water mee kunnen nemen, of op school kunnen vullen. Het is nu heel duidelijk; alle kinderen drinken hetzelfde. Kinderen mogen wel een schijfje citroen of komkommer in hun water doen, legt Yvonne uit.

Was er ook weerstand? Ouders hadden wel bepaalde vragen, en vonden het soms lastig dat ze niet zelf kunnen bepalen wat hun kinderen eten en drinken. Ook denken ouders vaak dat hun kinderen geen water lusten. Maar als je goed in gesprek gaat dan lukt het ook de ouders mee te krijgen. Kinderen hebben er vaak helemaal geen problemen mee zegt Yvonne.

Hoe is het gelukt om iedereen mee te krijgen?

Ramona vertelt dat het bij de leerkrachten begint, we hebben grote aandacht voor een gezonde levensstijl en zien dat educatie en jong beginnen erg belangrijk is. Als je er als team achter staat, is het niet moeilijk dit over te brengen naar ouders en kinderen.

Hebben jullie nog tips voor andere scholen?

Gewoon doen, zo spannend is het helemaal niet, zeggen ze beiden in koor! Niet bang zijn voor reacties, zorg dat alle leerkrachten er achter staan en het goed uit kunnen leggen. Voor ons voelt dit helemaal niet als een grote stap, het is iets dat bij deze tijd past en dat nodig is. We hebben gezien dat als je hier jong mee begint kinderen niet anders weten en ook helemaal niks anders willen!

We geven de kinderen ook drie dagen per week gratis fruit. Ouders en kinderen kunnen dit erg waarderen, nu kost het hen geen geld en krijgen ze toch iets gezonds. Want eerlijk, ongezonde koeken zijn soms goedkoper dan de gezonde varianten. We hebben ook de verjaardag traktaties afgeschaft want hier zien we ook veel ongezonde dingen voorbij komen. Er zijn genoeg andere leuke manieren om een verjaardag te vieren, vertelt Yvonne.

Samenwerking

In Hatert werken gemeente Nijmegen, brede school Hatert, Bindkracht10, Sportbedrijf, Buurtteam Jeugd & Gezin en GGD Gelderland Zuid samen aan een gedragen, onderbouwd, samenhangend en gericht uitvoeringsprogramma dat beschermende factoren vergroot en risico's verkleint ten aanzien van kinderen en ouders.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?