Kinderen adviseren restaurant Stroom

dinsdag 9 mei 2023

Kinderen zijn ijverig aan het tekenen, een gevuld bord met gezond en lekker eten. De kinderen van basisschool ‘De Verbinding’ werden gevraagd; hoe kan de kok van Stroom zijn gezonde gerecht ‘hartige wafels met spinazie’ het beste opmaken? Wat vinden jullie nu belangrijk op je bord?

Project Vetlekker!

Binnen het project VetLekker! gaan restauranthouders samen met kinderen aan de slag om een gezond kindergerecht op de menukaart te zetten. Op deze manier leren kinderen na te denken over gezond eten, en restaurants creëren steeds gezondere kindermenu’s, bedacht en goedgekeurd door kinderen.

Het project startte met een gastles over gezond eten door een student van de Hogeschool Arnhem/Nijmegen (HAN), de kinderen deden proefjes met watermeloen en praatten over gezond eten, is popcorn nu gezond? Daarna werden de kinderen door de kok van Stroom, Jaimy, uitgenodigd om langs te komen in het restaurant. Onder begeleiding van Menno van Bindkracht10 mochten ze eerst een kijkje nemen in de keuken, om daarna te praten over het gezonde kindergerecht. “Wat denken jullie van hartige wafels met spinazie?”

Daar konden de kinderen zich wel in vinden. Ze kregen een tekenvel en werden gevraagd uit te tekenen hoe zij deze wafels op hun bord zouden willen zien. Interessante creaties werden bedacht; ‘laat het op een spekje lijken, dan lusten kinderen het wel’ of ‘maak het gezellig met popcorn, een servetje en gesmolten kaas’.

De kok ging in de keuken aan de slag met de tekeningen om uiteindelijk vijf varianten te presenteren. Vol onder de indruk waren de kinderen om hun ideeën nu live op de borden te zien. En nu kwam het leukste gedeelte, samen lekker proeven! Is het lekker, gezond en mooi?

De kinderen vonden dat het simpel moest blijven, niet teveel poespas en liever niet teveel ingrediënten tegen elkaar aan leggen. Het moest vrolijk zijn, kleurrijk en duidelijk wat het was. Van de vijf varianten waren er twee bordjes het meest succesvol. Een wafel met granaatappeltjes en gezonde spekjes, en de wafel opgemaakt met popcorn, kaas en een servetje.

De kinderen vonden het geweldig hier aan mee te doen, en het restaurant Stroom heeft weer een nieuwe creatie die op de kinderkaart wordt gezet!

De komende maanden doen er nog meer restaurants en scholen mee aan het project. Heb jij ook interesse als school of restaurant, neem dan contact op met Bernadette Janssen: bjanssen@ggdgelderlandzuid.nl.

Dit project is onderdeel van ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging’ en Jong Leren Eten is vanaf 2020 betrokken.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?