Lunchbijeenkomst: Positieve Gezondheid in Organisaties
dinsdag 17 september 2024
vrijdag 11 juni 2021
Sportdocent Daan Oomen over Beweeg Je Fit
In Nijmegen heeft dertien procent van de kinderen tot 12 jaar overgewicht. In sommige wijken ligt dit percentage nog hoger, rond de twintig procent. Zit je eenmaal boven een gezond gewicht, dan is het niet gemakkelijk om daar verandering in te brengen. Kinderen én ouders kunnen daarbij ondersteuning gebruiken. Die steun in de rug biedt het programma Beweeg Je Fit, met als doel kinderen en ouders te begeleiden naar een duurzame gezonde leefstijl.
Daan Oomen is als sportdocent van de gemeente Nijmegen betrokken bij Beweeg Je Fit in de wijk Dukenburg. Op woensdagmiddag beweegt hij met ‘zijn’ groepje kinderen op een sportveld aan de Staddijk. Om half vijf zit de les erop. Daan en de kinderen zitten in een kring op het veld en praten nog even na. “Ik vond het weer leuk”, zegt een jongen die nog blosjes op zijn wangen heeft van de inspanning.
Beweeg Je Fit wordt aangeboden in alle wijken van Nijmegen. Het programma begeleidt kinderen van 4 t/m 12 jaar met overgewicht én hun ouders in twee jaar tijd naar een gezonde leefstijl. Plezier in bewegen en gezond eten staan daarbij voorop. De begeleiding wordt gegeven door een team dat bestaat uit een diëtist, een fysiotherapeut, een jeugdverpleegkundige en een sportdocent, zoals Daan. Hij vertelt: “Als de kinderen beginnen, vinden ze bewegen vaak niet leuk. Ze hebben faalangst of durven niet. Mijn eerste doel is om ze veiligheid en vertrouwen te bieden.”
Dat doet Daan door de kinderen geen druk op te leggen. “Het gaat niet om het presteren, maar juist om het proberen: ‘Kijk maar eens of het lukt’. Ook zet ik spelelementen in en werk ik met kleine, korte oefeningen. Zo ervaren de kinderen veel succesmomentjes tijdens een les.’ Daan brengt ze daarmee stap voor stap in beweging. Soms duurt het even en moet hij eerst ‘door een muur heen breken’, maar bij vrijwel elk kind ziet hij een omslagpunt. ‘Dan doorbreek je de vicieuze cirkel van niet durven of willen bewegen en ontstaat er een opwaartse beweging. Ik zie de kinderen opbloeien.”
Naast de wekelijkse beweeglessen gaan de kinderen eens in de maand met hun ouders naar de smulclub. Daar leren ze onder begeleiding van de diëtist alles over gezonde voeding. Die betrokkenheid van de ouders is van groot belang, aldus Daan. “Als die er niet is, heeft het programma veel minder effect. Met gescheiden ouders is het soms lastig: de een staat er helemaal achter, terwijl het kind bij de ander cola en chips krijgt.” Dat is een aandachtspunt voor Daan, dat hij graag in samenspraak met het team oppakt. Zo blijft Beweeg Je Fit als programma ook zelf in beweging.
Een van de doelen van Beweeg Je Fit is om de kinderen te begeleiden naar een sportclub van keuze. Een jongen die deze middag de beweegles heeft gevolgd, zal de volgende dag samen met Daan voor het eerst naar een voetbalclub gaan. Bij het afscheid kan hij zijn enthousiasme niet bedwingen: “Tot morgen Daan, ik heb er zó’n zin in!
1. Geef kinderen het gevoel dat ze niets fout kunnen doen. Het maakt niet uit wat ze doen of hoe ze het doen. Alles is goed. Als ze het maar proberen.
2. Laat kinderen heel veel kleine succesmomentjes ervaren. Daarmee voorkom je dat ze de handdoek in de ring gooien. Je houdt ze betrokken.
3. Wil niet te snel te veel. Richt je op kleine veranderingen. Bijvoorbeeld een kind dat lopend naar school gaat en niet meer met de auto gebracht wordt. Daar zit de kracht.
Op alle Beweeg Je Fit-groepen in Nijmegen is nog plaats voor nieuwe deelnemers. De kinderen kunnen op elk moment instromen. Werk je in Nijmegen met kinderen, help dan mee met de werving en maak ouders en kinderen attent op de mogelijkheid om mee te doen aan Beweeg Je Fit! Neem dan contact op met projectleider Rebecca Kramer, rkramer@ggdgelderlandzuid.nl, tel. 06-22538020.
Diëtiste Laura Hoogers: “Het leukste onderdeel van Beweeg Je Fit vind ik de gezamenlijke smulclubs voor de kinderen en hun ouders. De jeugdverpleegkundige gaat met ouders aan de slag met opvoedkundige moeilijkheden rondom een gezonde leefstijl. Ik, als kinderdiëtist, maak samen met de kinderen gezonde dingen, zoals een ontbijtje of een gezonde traktatie. Door deze setting gaat het proeven van nieuwe dingen, groente bijvoorbeeld, vaak een stuk beter dan thuis. Daarnaast is er ook altijd een spel of interactieve quiz om de bewustwording te vergroten.”
Als organisatie of bedrijf ook aansluiten? Lees verder.