Hoe denken Nijmeegse restaurants over gezonde kindermenu’s?

dinsdag 24 juni 2025

In veel restaurants staat het kindermenu nog vol met friet, pannenkoeken en snacks. Maar wat als we kinderen ook buiten de deur gezondere keuzes kunnen bieden? Tim van Kuppeveld onderzocht hoe chefs, managers en restauranteigenaren denken over het gezonder maken van kindermenu’s. Zijn onderzoek laat zien: er is veel bereidheid, maar ook flinke uitdagingen.

profielfoto Tim van Kuppeveld
Tim van Kuppeveld

Tim heeft interesse in voeding en gezondheid. “Onze voedselomgeving bepaalt grotendeels wat we eten, en dus ook hoe gezond we zijn,” zegt hij. Zijn onderzoek deed hij binnen het project Zet Vetlekker op de Kaart. Binnen dit project bedenken schoolkinderen samen met restaurants gezonde menu’s. Hier vind je de link naar zijn publicatie op Nutrients.

Waarom gezondere kindermenu’s?

In de kindertijd worden smaakvoorkeuren gevormd en eetgewoonten ontwikkeld. Door in restaurants gezondere keuzes aan te bieden, krijgen kinderen de kans om eens iets anders te eten dan ze gewend zijn. Zo kunnen restaurants bijdragen aan een omgeving waarin gezond eten vanzelfsprekend wordt. Het project Vetlekker laat zien dat er al veel lekkere, gezonde menu’s zijn bedacht door kinderen; denk aan spinaziepannenkoeken, noedels in een schuitje en gezonde taco’s.

Het onderzoek

Tim onderzocht hoe restauranteigenaren, chefs en managers denken over gezondere kindermenu’s. Hij zette een vragenlijst uit bij restaurants verspreid in heel Nederland en hield daarna interviews in en rond Nijmegen. Dat leverde waardevolle inzichten op.

“Restaurants zijn gemotiveerd,” vertelt hij. “Ze zien dat ouders gezondere keuzes waarderen, willen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en willen meegaan in gezondheidstrends.” Gezondere kindermenu’s kunnen volgens hen ook bijdragen aan een positief imago en nieuwe doelgroepen aantrekken.

Wat zijn de uitdagingen?

Toch zijn er ook drempels. “Restaurants zien uit eten als een verwenmoment. En ouders en kinderen vaak ook,” legt Tim uit. “Ze kiezen dan toch sneller voor de bekende snacks. Gezondere gerechten worden minder vaak besteld en blijven vaker liggen.” Dat leidt tot voedselverspilling, iets waar veel restaurants huiverig voor zijn.

Daarnaast zijn er praktische bezwaren, zoals gebrek aan kennis, hogere kosten en beperkte tijd in de keuken. “Het is niet zo dat restaurants het niet willen, maar dat het vaak net te ingewikkeld is om het goed en lekker te doen.”

Hoe nu verder?

De uitkomsten geven waardevolle handvatten voor vervolgstappen binnen het project Zet Vetlekker op de Kaart. “Creativiteit is de sleutel,” zegt Tim. “Geef gerechten vrolijke namen, gebruik aantrekkelijke presentatie en bied kindvriendelijke porties van reguliere gerechten aan.”

Zijn belangrijkste tip? “Betrek kinderen, ouders én chefs bij het samenstellen van het menu. Dat maakt het leuk én effectief. De gerechten sluiten dan beter aan bij de smaak van kinderen, en ze leren spelenderwijs over gezond eten.”

Gezonde toekomst

Met zijn onderzoek draagt Tim bij aan het ontwikkelen van een gezondere voedselomgeving – ook buiten de deur. En dat is nodig. “Uiteindelijk willen we dat een gezondere keuze ook tijdens een uitje vanzelfsprekend is,” besluit hij. “Niet door iets te verbieden, maar door te zorgen dat gezond ook aantrekkelijk en lekker is.”

Wil je meer weten over VetLekker of ben je benieuwd hoe jouw school of restaurant kan aansluiten? Neem dan contact op met Bernadette Janssen, projectleider GGD Gelderland-Zuid via bjanssen@ggdgelderlandzuid.nl.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?