Bestuurdersdiner 2024: Samen werken aan toekomstplannen
maandag 9 december 2024
woensdag 4 december 2019
Het netwerk ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ groeit door. Naast de drie initiatiefnemers Radboudumc, gemeente en GGD heeft nu ook de Radboud Universiteit zich aangesloten bij kernteam. Marije Klomp, programmadirecteur duurzaamheid, en Annemarijke Graat, beleidsmedewerker HR, lichten alvast een tipje van de sluier op: hoe draagt de universiteit nu al bij aan de collectieve ambitie ‘gezonde inwoners in een gezonde stad’?
Met 5.000 werknemers is de Radboud Universiteit een van de grootste werkgevers van Nijmegen. Tel daarbij op de bijna 23.000 studenten en je kunt je voorstellen dat de impact van de universiteit op de stad groot is. Dat beseft Marije (op de foto’s hieronder links). “Wanneer je streeft naar een duurzame en gezonde stad met gezonde inwoners, dan hebben wij als universiteit nogal wat impact. Daarom hebben we het lokaal preventieakkoord ondertekend en willen we samen met het Radboudumc – waar we al intensief mee samenwerken – en de andere partijen in het netwerk van ‘Groen, gezond en in beweging’ graag meewerken aan een gezonde stad. Dat doen we allereerst door aandacht voor onze medewerkers en studenten. En de komende tijd kijken we hoe we ook onderwijs en onderzoek kunnen inzetten voor de gezamenlijke ambitie.”
De universiteit is al jaren bezig met vitaliteit van de medewerkers en in de nieuwe duurzaamheidsstrategie krijgt ‘de gezonde omgeving’ een centrale plek. Annemarijke: “Iets meer dan de helft van ons werknemersbestand bestaat uit wetenschappelijk personeel. Daarnaast werkt er bij ons ondersteunend personeel: denk daarbij aan ICT, financiën, HR, communicatie, vastgoed, horeca en sport.” Annemarijke en haar HR-collega’s richten zich op duurzame inzetbaarheid van het personeel. Hoe hou je mensen die al lang bij de organisatie zijn, met plezier en energie aan het werk? En hoe voorkom je burn-out? Met die vragen is Annemarijke op dit moment druk bezig. “We zijn een pilot gestart met een programma dat zich richt op de fysieke en geestelijke gezondheid. De inschrijving daarvoor zat binnen no-time vol. Dat geeft wel aan dat er veel behoefte aan is.”
Naast twee reguliere groepen kent de pilot een ‘special edition’ voor millennials – vertegenwoordigers van de generatie geboren tussen 1981 en 2000. Marije schreef zich hiervoor in. Vooral vanwege haar functie, maar ook omdat ze zelf tot de millennialgroep behoort die extra gevoelig lijkt voor burn-out. “Op de universiteit werken veel jonge, hoogopgeleide mensen die opgroeien met het idee het allerhoogste te moeten bereiken. Een geweldige carrière en daarnaast een perfect sociaal leven; voor minder doet men het niet. Daar komt bij dat millennials altijd ‘aan staan’. Door digitale ontwikkelingen vervaagt de grens tussen werk en privé. We worden niet meer begrensd door de mogelijkheden.”
Marije en Annemarijke vinden het een goed teken dat zoveel mensen zich direct aanmeldden voor de pilot. Elke deelnemer vult eerst een vragenlijst in, spreekt met een coach en doet een fittest. Daarna volgen er meerdere workshops over energiemanagement. Omdat het gaat om echte gedragsverandering, loopt het programma een half jaar. “Op het vlak van vitaliteit zoeken we samenwerking met het Radboudumc, wetenschappers van onze eigen universiteit en die van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN)”, vertelt Annemarijke. “Dat is onze kracht; we hebben samen zoveel kennis in huis. Onze interventies kunnen we samen met hen ontwikkelen en vervolgens toetsen. Zij kunnen ons direct vertellen of we op de goede weg zijn. Hopelijk kunnen we dit vitaliteitsprogramma later succesvol uitrollen bij de rest van het personeel.”
Naast deze pilot onderneemt de Radboud Universiteit nog veel meer activiteiten om het personeel energiek en in beweging te houden. Zo is er een online portal voor loopbaanontwikkeling met informatie en oefeningen. Leidinggevenden krijgen een intensief leiderschapsprogramma aangeboden. Teams van collega’s worden bij elkaar gezet om met behulp van een koerskaart elkaar vragen te stellen en daarnaast worden er tal van cursussen aangeboden, bijvoorbeeld over stressvermindering en werkdrukverlaging. Daarbij is er aandacht voor specifieke groepen; denk daarbij aan een training mindfulness voor promovendi of ruimte creëren voor medewerkers die mantelzorger zijn of vrouwen in de overgang.
En er zijn concrete maatregelen op het gebied van voeding en beweging. “De koks van de Refter, het universiteitsrestaurant, hebben een cursus veganistisch koken gehad en de volledige bedrijfslunch is vegetarisch, tenzij je specifiek om vlees vraagt”, weet Marije. “Verder stimuleren we het traplopen in onze gebouwen door op schermen aan te geven hoeveel calorieën je kunt verbranden. In de Vitaliteitsweek was er speciaal aandacht voor gezonde voeding en medewerkers en studenten konden gratis meedoen met yoga- en spinninglessen.” Annemarijke vult aan: “Medewerkers en studenten kunnen sporten in het mooiste sportcentrum van Nederland, want dat hebben we hier. Ook stimuleren we fietsen en e-bikes, werken we aan een rookvrije campus en hebben we steeds meer watertappunten. Kortom, we doen een heleboel!”
Vier tips van Marije en Annemarijke om duurzame inzetbaarheid van werknemers te bevorderen:
Elke maand delen we een verhaal over hoe professionals (samen)werken aan een gezonde stad met gezonde inwoners. Benieuwd naar eerdere verhalen? Laat je inspireren!
Als organisatie of bedrijf ook aansluiten? Lees verder.