Het schoolontbijt geeft energie én rust

maandag 8 mei 2023

Samen ontbijten op school betekent een rustiger start van de les. De leerlingen hebben elkaar al even gesproken (zonder mobieltjes), ze hebben onderling contact gemaakt en hun maagjes gevuld met gezonde lekkernijen. Vmbo-school Het Rijks in Nijmegen brengt deze toverformule sinds een paar weken in praktijk. Julian van Stee is de drijvende kracht, "het is nu al een succes!"

"Als je eet, voel je je energieker en rustiger tegelijkertijd. Samen eten heeft ook nog eens een sociale functie. De sfeer op de ochtenden dat we de Breakfast Club (BFC, gezonder dan KFC ;)) organiseren is dynamisch." De onderbouw en de bovenbouw komen samen in de aula, groot en klein geniet van de famous smoothies van Julian "met havermout en een beetje siroop voor de smaak".

Voor de kinderen die hun ontbijt overslaan, staan er twee keer in de week yoghurtjes klaar, maar ook chocolademousse met extra proteïne. Bruin brood met ham en kaas maar ook met jam en chocoladepasta. Ook kinderen die thuis wel eten, zijn welkom. Er zijn gezonde hapjes voor iedereen. "We willen een grote doelgroep bereiken, dus we bieden naast gezond ook ontbijtkoek aan."

De jongeren zelf zeggen allemaal dat ze er meer energie van krijgen. Ze zitten samen aan tafel of lopen wat op en neer met een warme tosti in hun hand. Al kletsend, lachend en etend zoeken ze elkaar op. Vlak voor de les begint, grissen ze gauw een tussendoortje van de tafel, want later op de dag kunnen ze ook wat extra energie gebruiken.

Julian van Stee (29), zelf ooit leerling op het vmbo, is de coördinator van dit project. Het is een onderdeel van iets groters, de rijke Schooldag. 'Hoe brengen we leerlingen in beweging?' Hij is geknipt voor deze taak, zijn brede glimlach is aanstekelijk, hij betrekt de leerlingen bij het smeren van de tosti's, laat ze proeven van avocado's en trekt twijfelaars over de streep.

Hij organiseert activiteiten, motiveert en inspireert mensen. "Ik weet hoe belangrijk een gezonde leefstijl kan zijn, ik coach al jarenlang jong en oud op het gebied van sport en beweging. Voeding speelt daarbij een belangrijke rol. Net als sport is samen eten ook een verbindende factor. Het verbroedert, brengt mensen bij elkaar en zorgt voor contact."

Julian is als 2-jarige geadopteerd vanuit Colombia, "Ik keek vaak naar inspirerende YouTube-filmpjes van influencers. Tegenwoordig volg ik mezelf, mijn hart en mijn intuïtie." Zijn Colombiaanse roots zorgen voor warmbloedigheid, gedrevenheid zit in zijn karakter en zijn puurheid is inspirerend. "Ook zonder 2 miljoen volgers, voelen leerlingen zich snel thuis bij mij.

Ik wil ze graag wat vrolijkheid meegeven in hun dag. Jongeren voelen dat ik het goed met ze voor heb. Ze zoeken een rolmodel, dat wil ik graag voor ze zijn. Zo breng ik ze in beweging. Praten en luisteren zorgt voor contact maar body language doet ook veel; een bemoedigend knikje, een glimlach en de blik van herkenning. We delen een moment van kwetsbaarheid.

Ikzelf ben opgegroeid in een mooie wijk in Nijmegen, heb sympathie voor deze stad. Het is mijn ambitie om jongeren bewuster te maken van zichzelf en van elkaar. Ze zijn nog beïnvloedbaar. Ik wil een positieve impact maken, zodat ook zij positieve energie doorgeven. Doe de dingen die je doet, met aandacht en rust. Samen de wereld een klein beetje verbeteren."

Interview met Julian van Stee (april 2023) door Eva van Otterlo - De Bovenkamer 
Het schoolontbijt wordt mede mogelijk gemaakt met preventiegelden van Wij zijn Groen, Gezond en in Beweging.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?