Fitlab voor leerlingen van het Mondial College

maandag 2 oktober 2023

Opgroeien en leren is voor jongeren belangrijk. Dat kan alleen als je van binnen gezond bent. Daarom heeft het Mondial College het ‘Fitlab’ geopend, met als doel om een gezonde leefstijl te bevorderen. Leerlingen komen hier naar toe om te sporten, mee te doen aan activiteiten en meer inzichten te krijgen in een gezonde leefstijl.

Opening
Op woensdag 27 september kwamen de leerlingen in de grote aula bij elkaar. Er hangt een energieke sfeer, de muziek staat aan en je voelt dat er wat gaat gebeuren.

Thomas Klein, Directeur Mondial College, stapt het podium op en legt uit waarom het Fitlab is opgezet, “Om op te groeien is het belangrijk dat je fysiek en mentaal gezond bent. Dit kan door te sporten, bewegen en een gezonde levensstijl te volgen. Het Fitlab gaat jullie hierbij helpen.” Geklap!

Wethouder Broeren krijgt samen met N.E.C. clubmascotte Bikkel ook een applaus. “Als je jong begint met sporten dan blijf je later ook fitter. Kom daarom in beweging.” Gezamenlijk telt de zaal af en opent de confettiknal het lab.

Het Fitlab

Marieke de Wit is Leefstijlcoach bij het Mondial College en heeft het Fitlab opgezet. Het is een fysieke ruimte in de school, waar leefstijl gerelateerde onderwerpen aan bod komen zoals voeding, slapen, ontspannen etc, legt ze uit. Binnen het lesprogramma en ‘vrij in te zetten uren’ worden workshops gegeven. Ook kunnen de leerlingen vrij sporten tijdens blok-uren of na school.

Het is opgezet omdat we zien dat leerlingen minder bewegen en een gezonde leefstijl niet voor iedereen vanzelfsprekend is. We vinden dat we daar op school ook wat aan kunnen doen. Door meer kennis en bewustwording te creëren onder deze doelgroep hopen we gedrag te veranderen.

De Toekomst

Het Fitlab blijft in ontwikkeling vertelt Marieke. We gaan de leerlingen zelf ook meer betrekken bij de inhoud van het Fitlab. Waar hebben zij behoefte aan en hoe kunnen we de leefstijl onderwerpen en sporten nog aantrekkelijker maken. Met de doelgroep plannen maken werkt toch het beste!.

Ik hoop dat over vijf jaar het Fitlab niet meer weg te denken is op onze school en dat het aanbod standaard onderdeel is van het lesprogramma. Ook partners zoals naschoolse sport aanbieders, buurtsportcoaches en andere docenten kunnen gebruik maken van de plek.

We willen andere scholen hiermee inspireren, en natuurlijk dat leerlingen meer gezondere keuzes maken!

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de preventiegelden van ‘Wij zijn Groen, Gezond en in Beweging’.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?