Een gezondheidscommunity in een wijk ontwerpen, samen met bewoners en professionals?
woensdag 2 oktober 2024
woensdag 2 oktober 2024
Een gezondheidscommunity in een wijk ontwerpen, samen met bewoners en professionals? In Nijmegen-Noord ontdekten ze hoe je dat doet. De reis naar ‘Gezond in Noord’ zat vol ervaringen, tegenslagen en bestemmingen. Het is allemaal opgeschreven in het digitaal boek ‘Gezond in Noord; ontstaan van een gezondheidscommunity in verhalen’.
Uit onderzoek blijkt dat je gezondheidsbevordering het beste zoveel mogelijk rond, door en voor mensen met vergelijkbare wensen organiseert, zodat de stap naar formele zorg minder nodig is. Daarnaast is er steeds meer de behoefte van mensen met leefstijlaandoeningen om meer eigen regie over hun gezondheid te krijgen en te behouden.
Samen met bewoners, gezondheids-, zorg- en welzijnsprofessionals uit de wijk, werd de gezondheidscommunity ‘Gezond in Noord’ in Nijmegen ontworpen. Bewoners stimuleren elkaar om zelf gezondheidsactiviteiten te organiseren. Er zijn in Nijmegen-Noord nu bijvoorbeeld beweeggroepjes zoals de Sport en Spel groep en groepen rondom bepaalde leefstijlgerelateerde aandoeningen, zoals de Ondersteuningsgroep diabetes.
“In het digitale boek staat een verslag van de ervaringen. Een reis van 2,5 jaar”, legt HAN- onderzoeker Koen Dortmans uit. Want een bijzondere reis was het: “Innovatie is geen rechte weg van Idee, via Pilot naar Implementatie. Historisch onderzoek leert dat innovatie eerder een kronkelpad is. Innovatie is een reis, een journey.“ Daarom is het boek ook opgedeeld als een reisverslag. “We delen de verhalen over onze reis van Gezond in Noord. Innovatieverhalen die we graag vertellen, omdat we ze van betekenis vinden en de moeite van het delen waard, een reisverslag. Laat je leiden door je interesses, bewandel zijwegen, verdwaal, sla stukken over en keer terug. Het kan allemaal.” Download de publicatie naar je eigen computer voor de beste leeservaring.
Het project Herstelcirkel ++ ontstond uit het project Herstelcirkel in de wijk en had als doel een gezondheidscoöperatie voor mensen met chronische aandoeningen te ontwerpen, in het bijzonder diabetes type 2. Maar het proces liep anders. Er waren andere behoeften en wensen.. Gezond in Noord is nu een community voor iedereen in de wijk Nijmegen-Noord. Met het boek hopen de betrokkenen andere wijken te inspireren om ook een gezondheidscommunity te ontwerpen. Lees meer over het project Herstelcirkel++.
In Noord is een samenwerking met onder meer de HAN (Academie Mens en Maatschappij en Centre of Expertise Sneller Herstel), GGD Gelderland-Zuid, Bindkracht10, NEO Huisartsenzorg, Stichting Herstelcirkel in de Wijk en Stichting Je Leefstijl als Medicijn. Meer lees je op de website Gezond in Nijmegen Noord.