De gezonde en duurzame kantine bij ROC Nijmegen

donderdag 21 maart 2024

Vandaag, donderdag 21 maart 2024, is het de Dag van de Gezonde Schoolkantine. Tijdens deze dag wordt extra stil gestaan bij de gezonde kantine, en worden leerlingen en studenten gestimuleerd om gezondere voedselkeuzes te maken.

ROC Nijmegen besteedt vandaag ook extra aandacht aan het aanbod in hun kantine. En naast de focus op 'gezonde' schoolkantine, voegt het ROC hier ook ‘duurzaam’ aan toe: Dag van de Gezonde en Duurzame schoolkantine!

We stelden Maria Meijaard, adviseur Gezonde en Duurzame voeding, wat vragen.

Wat doen jullie op de dag van de gezonde en ‘duurzame’ schoolkantine?

We bieden de studenten op alle locaties gratis verse soep aan, en we bieden overal een vegetarische gezonde snack aan voor een mooie prijs. Ook worden er de hele week gratis gezonde hapjes uitgedeeld op onze Plaza, en is het ongezonde assortiment één dag niet beschikbaar.’

Welke stappen zetten jullie om de kantine structureel gezonder te maken?

We hebben drie ambities waar we ons op focussen, namelijk:

  • We willen graag een voorbeeld zijn wat betreft het gezonde en gevarieerde voedselaanbod in de kantines en in de Winkel;
  • We zetten in op de fysieke en mentale gezondheid van studenten door deze thema’s te verankeren in het onderwijs;
  • We analyseren de uitkomsten van Test Je Leefstijl en nemen die mee in toekomstig beleid.

Bovenstaande ambities zijn uitgewerkt in nieuw beleid en dit gaan we de komende tijd concreet in stappen uitdenken, samen met de betrokken medewerkers én studenten. Denk bijvoorbeeld aan groter plantaardig en lokaal voedingsaanbod. We willen vooral uitdragen dat de gezonde en duurzame keuze maken heel gewoon is.

Welke uitdagingen zien jullie hierbij?

Een grote uitdaging is om echt draagvlak te vinden. Mensen willen het vaak wel, maar echt andere keuzes maken en je gedrag veranderen vergt soms meer. Ook is de betaalbaarheid een uitdaging, helaas is de gezonde keuze niet altijd de goedkoopste. En de kantine en Winkel moeten en willen natuurlijk wel verkopen. De ultieme uitdaging is dus een goede combinatie vinden van gezond, duurzaam én verleidelijk.

Hebben jullie tips voor andere kantines?

Vergeet de combinatie met duurzaamheid niet, dit is ook nodig voor een gezonde toekomst. En, kleine stapjes werken. Dus begin gewoon klein en ga vanuit daar verder. Een lange adem is onmisbaar, laat je niet weerhouden door sceptici en weerstand. Belangrijk is vroegtijdig je doelgroep te betrekken bij wat je doet, studenten en medewerkers hebben een grote stem bij ons!

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?