Dansen is de ultieme braintraining

maandag 31 juli 2023

Een warme woensdagmiddag, ik kom via de Maranathakerk in Nijmegen het grasveld opgelopen waar ik de Macarena hoor. Een grote groep ouderen is actief aan het dansen, ieder binnen zijn eigen kunnen. Wat een plezier zie ik!

Stichting Kwiek heeft dit jaar preventiegelden gekregen voor hun project om ouderen meer te laten bewegen.

Dansen is de ultieme braintraining

Een gezond brein door te bewegen

Als mensen ouder worden, blijven ze het liefst in hun eigen omgeving. Daar zijn praktische dingen voor nodig zoals winkels, medische zorg, een toegankelijke woning etc. Ook hebben mensen ontmoetingsplekken nodig.

Het is bewezen dat dansen goed is voor de hersenen, als je danst, bouw je een cognitieve reserve op. Dat komt doordat je bewegen combineert met muziek, je doet iets uitdagends, iets wat moeite kost. Daarmee stimuleer je je hersenen om nieuwe verbindingen te leggen.

Stichting Kwiek Nijmegen-midden

Hans Hermes, voorzitter van Stichting Kwiek, organiseert wekelijkse dansactiviteiten voor de ouderen uit de buurt. Als ik met Hans praat zit hij vol met energie en ideeën, “Het is zo belangrijk dat we wat organiseren voor deze groep mensen, ze kunnen niet overal meer naar toe maar hebben nog steeds behoefte aan sociale ontmoetingen, gezelligheid en een praatje.”

Als ik de dames spreek glunderen ze. Een van hen vertelt mij, “Ik kijk hier de hele week naar uit, sportief op de muziek bewegen, een kopje koffie drinken, kletsen en spelletjes doen”. Ze zijn Hans zeer dankbaar, en proberen ook mee te denken om zoveel mogelijk ouderen mee te laten doen.

Kwiek biedt meer

Naast het dansen is er ook het lopen van de Kwiek beweegroute. Deze route ligt in de wijk Hazenkamp en maakt gebruik van het straatmeubilair waar kleine opdrachtjes te doen zijn. Het heeft als start- en eindpunt de Maranathakerk waar koffie, thee en koekjes na afloop klaar staan.

Andere beweegactiviteiten zijn: koersballen, oefeningen op muziek en oefeningen voor gewrichten. Ook vinden en er vaak muzikale activiteiten plaats. Alles om via beweging het brein gezond te houden!

Steun

De stichting leunt op vrijwilligers en zijn altijd op zoek naar financiële ondersteuning. De preventiegelden hebben het ‘dansen op muziek’ mede mogelijk gemaakt, maar voor de toekomst is er meer nodig. Vrijwillige bijdrages worden altijd gewaardeerd. Bekijk hier de website.

We worden (hopelijk) allemaal ooit ouder, en zullen deze initiatieven dan net zo omarmen als de ouderen van nu!

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?