Cursus eerste hulp bij psychische problemen

woensdag 12 mei 2021

Wat doe je als een collega, student, werknemer of cliënt een paniekaanval krijgt, het bed niet meer uitkomt of steeds somberder wordt? Hoe ga je dan het gesprek aan? Dat leer je in de internationaal erkende cursus Mental Health First Aid (MHFA). Daarnaast krijg je informatie over psychische aandoeningen en leer je om situaties beter in te schatten. Pro Persona Connect geeft een paar keer per jaar deze gratis cursus in Nijmegen.

Tijdens de cursus leer je eerste hulp te bieden aan mensen met beginnende psychische problemen en ontwikkel je vaardigheden om te kunnen handelen in een crisissituatie. Na deze cursus kun je iemand in die situaties de helpende hand reiken. Je kunt echt het verschil maken voor iemand die zich misschien heel eenzaam voelt en verstrikt is geraakt in de problemen die hij ervaart.

Kennis van GGZ niet nodig

De cursus is gratis en bedoeld voor mensen met weinig of geen kennis van de GGZ (geestelijke gezondheidszorg). Om het taboe rondom mentale gezondheid te helpen doorbreken, bevelen we de cursus van harte aan. Quote van een deelnemer: “Door de cursus heb ik meer inzicht en begrip voor de psychische klachten van mensen en wat ik kan doen om ze te helpen. Een echte aanrader.”

Praktische informatie

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van een ochtend. De in juni/juli geplande cursus is inmiddels volgeboekt, maar aanmelden voor een volgende kan nu al. Deelname is gratis; inschrijven kan door te mailen naar jgoessens@ggdgelderlandzuid.nl. De organisatie ligt in handen van Pro Persona Connect. Voor inhoudelijke vragen kun je terecht bij Irm Staarink via i.staarink@propersona.nl.Bij volledige deelname ontvang je een bewijs van deelname. Dit certificaat heeft een geldigheidsduur van 3 jaar en wordt verstrekt na deelname aan de 4 trainingsbijeenkomsten en het maken van een toets.

MHFA internationaal erkend
MHFA is een internationaal erkende, gecertificeerde cursus, ontwikkeld in Australië. De cursus is gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en de inbreng van een groot aantal ervaringsdeskundigen – naasten van mensen met psychische problemen en professionals.Een belangrijke doelstelling van MHFA is het verminderen van vooroordelen over psychische gezondheidsproblemen. Daarmee draagt MHFA bij aan het verkleinen van de sociale afstand tussen mensen met en zonder een psychische kwetsbaarheid.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?