Conferentie Vitaliteit & Werk biedt brede blik

donderdag 10 oktober 2019

Woensdag 9 oktober organiseerde ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ de conferentie Vitaliteit & Werk. Rond de 100 deelnemers uit allerlei organisaties – overwegend professionals op het gebied van HR, arbo of leefstijl – waren naar het Goffertstadion in Nijmegen gekomen om samen op ‘vitale route’ te gaan. 

Directeur van NEC, Wilco van Schaik, trapte de conferentie af met een inspirerend verhaal over de ontwikkeling die hij zelf heeft doorgemaakt om vitaal en met plezier aan het werk te zijn en blijven. Ook lichtte hij de maatregelen toe die NEC neemt om bij te dragen aan een gezonde stad, zoals de weg naar een rookvrij stadion in 2021. 

Matchen organisaties

Daarna was het woord aan Bertine Lahuis, lid van de raad van bestuur van het Radboudumc en voorzitter van ‘Groen, gezond en in beweging’. Zij vertelde meer over de ambities van de beweging voor een gezonde stad met gezonde inwoners. Met de ondertekening van het lokaal preventieakkoord door 37 organisaties hebben die ambities een geweldige boost gekregen. ‘De tijd lijkt nu rijp voor een soort datingbureau voor organisaties en professionals, waarmee matchen op thema’s en activiteiten mogelijk wordt’, aldus Bertine. 

Ervaringen, tips en tops

Na de aftrap en een kleine warming up gingen de deelnemers op vitale route door het Goffertstadion. Onder leiding van hun eigen ‘teamcoach’ bezochten zij korte presentaties en workshops, die samen een brede blik boden op de thema’s en aanpak rondom vitaliteit van medewerkers. Van een gezonde bedrijfskantine en fietsend naar het werk tot het volledig rookvrij maken van je organisatie. Ook deelde een aantal organisaties hun ervaringen, tips en tops op het gebied van vitaliteits- en arbobeleid, zoals afvalbeheerder Dar, recyclingsexpert ARN en academisch ziekenhuis Radboudumc.

Handen ineenslaan

Tussen de eerste en de tweede helft van de vitale route was het tijd voor een ‘peptalk’ door Rik-Jan Modderkolk, health manager bij PON Holdings. Hij gaf een toelichting op het programma PON Fit en benadrukte dat je geen groot bedrijf hoeft te zijn om een dergelijk effectief programma op te zetten. Door als kleinere organisaties en bedrijven de handen ineen te slaan, kun je een programma als PON Fit ook samen vormgeven. Rik-Jan: ‘PON is immers ook een conglomeraat van bedrijven.’Verder gaf Rik-Jan aan dat werken aan fitte medewerkers in alle lagen van je organisatie aantoonbaar loont. ‘Mensen voelen zich gezien, zijn beter inzetbaar en gaan minder vaak naar de dokter.’ 

Ambassadeurs gezonde leefstijl

De conferentie werd afgesloten door Wilco van Schaik en Moniek Pieters, directeur van GGD Gelderland-Zuid en lid van de stuurgroep. Zij gaven aan de middag als inspirerend te hebben ervaren, met veel goede voorbeelden en aanknopingspunten om met elkaar verder werk te maken van een vitaal Nijmegen. ‘Top dat jullie met zovelen, vanuit zoveel organisaties, erbij waren’, vond Moniek. Want medewerkers die zowel fysiek als mentaal goed in hun vel zitten, zijn zowel in hun eigen organisaties als in hun privé-omgeving overtuigende ambassadeurs voor een gezonde en actieve leefstijl. 

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?