Bewoners krijgen geld om mensen in beweging te brengen

woensdag 22 november 2023

Tijdens de inloopavond op woensdag 22 november presenteren Nijmeegse inwoners hun ideeën om sport- en beweegactiviteiten te organiseren. Na een gesprek met een buurtsportcoach, gaan ze in gesprek met de jury. Ze kunnen maximaal 400EUR krijgen en horen meteen de uitslag.

Er wordt enthousiast gepraat, gelachen, en uiteindelijk veel handen geschud. Alle mensen gaan naar huis met de 400EUR, een glimlach, en de energie om aan de slag te gaan!

Buurtsportcoaches

Na een warm welkom bij binnenkomst, bespreken de bewoners eerst hun idee met een buurtsportcoach. Zij helpen de bewoners mee het idee handen en voeten te geven.

Karlijn, buurtsportcoach, vertelt dat het geweldig is om met de bewoners te praten. “De projecten die ik te horen kreeg waren al heel goed uitgedacht. Ze weten goed wat ze willen en hoe ze dit willen doen. Ik probeer ook mee te denken, bijvoorbeeld hoe het plan door kan gaan na het krijgen van dit geld.”

Ideeën

Een bewoner vertelt over zijn plan voor een ‘driegangenmenu’ voor gezinnen in persoonlijke begeleiding. “Via drie soorten acties ga ik de gezinnen helpen om weerbaarder te worden. Bijvoorbeeld door voor ze te koken, samen te sporten en te kijken naar communicatie patronen”. Na het gesprek met de jury heeft hij het geld gekregen en kan hij aan de slag.

Nog veel meer plannen komen bij de jury voorbij. Zoals het buurtwandelen, krachttraining voor jongeren, sporttraining voor vluchtelingen en nog veel meer.

Jury

De leden van de jury gaan heel tevreden naar huis. Tamara Kramer, Talentontwikkelaar Sport bij de HAN, vertelt dat ze geweldige plannen heeft gehoord. “Ik ben blij dat we iedereen de 400EUR hebben kunnen geven. De bewoners zijn zo bevlogen over hun idee en hebben er echt al goed over nagedacht. We konden ze nog wel tips meegeven, vaak om met nog meer partijen te praten.”

Het Nijmeegse Sportakkoord 2.0 (NSA)

Het Nijmeegse Sportakkoord 2.0 staat voor ‘Een leven lang met plezier sporten en bewegen’. Dit is door sport- en beweegaanbieders, het onderwijs, kennisinstellingen, zorg en welzijn en de gemeente Nijmegen tot stand gekomen. Op verschillende thema’s wordt een impuls gegeven aan het sporten en bewegen.

Het doel van de 2.0 versie is dat het Sportakkoord nog toegankelijker is voor een breder publiek. Deze inloopavond en manier van kleinschalige subsidie verstrekking draagt bij aan het Nijmeegse motto ‘Iedere Nijmegenaar een leven lang met plezier laten sporten en bewegen’.

Wat een succes is deze avond! Simon van Genderen, initiatiefnemer, vertelt, “Het zo mooi om te zien dat de bewoners blij naar huis gaan, met het geld en energie om aan de slag te gaan. En wij zijn blij omdat het geld bij de bewoners komt die het nodig hebben. Ze helpen de stad in beweging te krijgen.”

Je kan meer van dit soort momenten verwachten waarin wij op een laagdrempelige manier sport- en beweegideeen  financieren. Het Nijmgeese Sportakkoord is er voor iedereen!

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?