Wat hebben onze jongeren nodig?

donderdag 28 maart 2024

Profiel foto Eva van Otterlo
Eva van Otterlo

Eva van Otterlo, De Bovenkamer, schrijft een boek 'Feelin' Better'. Het is een inspiratieboek  voor, met en over jongeren en hun mentale gezondheid. Hieronder een samenvatting van de boodschappen in haar boek.

Een beter gevoel voor de geluksgeneratie

Dat Nederlandse jongeren het soms best lastig hebben, weten we allemaal. De kranten staan er bol van, de cijfers liegen er niet om. Het gaat allemaal niet vanzelf, veel jongeren zijn somber, zitten niet lekker in hun vel. Ze hebben te maken met keuzestress, klimaatzorgen, prestatiedruk, woningnood en geldgebrek. Deze thema’s raken ons allemaal, maar jongeren hebben hier de komende decennia mee te maken. Zij zijn de generatie die deze problematiek te lijf moet gaan.

Onzekerheid over de toekomst in een snel veranderende wereld zorgt voor jonge mensen die last hebben van depressies en angsten. Hun mentale gezondheid reageert op de uitdagingen van het leven. Veel jongeren voelen zich niet gehoord en onbegrepen. Om die reden heb ik een boek (Feelin’ Better) samengesteld waarbij ze herkenning en erkenning vinden in ervaringsverhalen, de visie van experts geeft inzicht en inspiratie. Dit boek geeft ook een uniek kijkje in het doen en laten van deze lastig te bereiken doelgroep. Dus ook ouders, docenten en collega’s vinden er handvatten om contact te maken met jonge mensen tussen de 18 en 28 jaar.

Feelin’ Better biedt jongeren een hand in de rug. Op een laagdrempelige manier lees je over relevante thema’s. De inhoudsopgave is nog in ontwikkeling, nog niet alle interviews zijn gevoerd. Hieronder vind je een bloemlezing van de inhoud (tot nu toe).

Het eerste hoofdstuk gaat over inspiratie & zingeving. Een artikel over positieve psychologie met feelgoodtips en het perspectief van een afgestudeerde vrouw (25) op de ‘pechgeneratie’. Uitleg over hoe stress werkt zorgt ervoor dat je weer grip kunt krijgen op je leven. Begrippen als mindfulness en persoonlijk leiderschap vertellen hoe een positieve blik écht werkt.

Het hoofdstuk geld & economie gaat in op plannen en sparen maar ook op de transitie van veel geld verdienen naar tevreden zijn. Studenten en ook jongwerkenden komen aan het woord, ze hebben moeite met rondkomen. Praktische tips zullen jongeren hier helpen om anders naar hun budget te kijken. Kees Klomp legt ons uit wat de betekeniseconomie inhoudt.

Bij drank & drugs vertelt een jonge vrouw (19) over haar besluit -en het waarom- om te stoppen met alcohol. En een jongeman (24) legt uit waarom hij MDMA en ketamine gebruikt. Een stuk van het Trimbos-instituut geeft een kijkje in wat drugs met je doen. Er is in dit hoofdstuk ook ruimte voor verslaving, vanuit jongeren gezien én vanuit hun ouders.

Klimaat, energie & verandering gaat over toekomstveranderaars bij de energietransitie maar ook over energiemanagement van jezelf. Wat kun je doen om jezelf fit te blijven voelen? Een klimaatpsycholoog neemt jou als lezer mee in wat er gebeurt in het hoofd van jongeren en laat zien dat zelfzorg heel waardevol kan zijn.

Het hoofdstuk dips, depressies & angsten is het meest omvangrijk. Een psychiater, psycholoog en een huisarts geven ieder hun visie. Wat zijn de vragen die jongeren stellen in de praktijk? Wat is een depressie eigenlijk, hoe kom je aan angst en hoe kom je ervan af? Jongeren delen heel eerlijk wat er in hun leven gebeurt, een jonge vrouw (27) heeft een eetstoornis overwonnen en een andere jongedame (25) leeft nog elke dag met hypochondrie en andere angsten. Een jongeman (24) trekt zich de problemen van zijn ouders enorm aan, hij heeft last van parentificatie.

Bij seksualiteit & diversiteit lezen we over het hebben van een label, zoals ADHD of autisme, neurodivergent en ervaringsdeskundige Saskia Schepers krijgt het woord. Een transgender legt het een en ander uit over genderdiversiteit en wat dat doet met mentaal welzijn. Ik ben in gesprek met een landelijk bekende politicus die inzicht kan geven in de LHBTIQ+ gemeenschap. En een consulente seksualiteit betoogt dat ja-seksualiteit de bedoeling is. Een proces van afstemmen en instemmen zorgt voor minder grensoverschrijdend gedrag en meer plezier in bed. Ook porno en condoomgebruik komen aan bod.

Werken & wonen zijn primaire zaken in het leven van jongeren. Hoe zorgen we ervoor dat ook zij zich comfortabel voelen in hun huis? Kunnen we inschikken zodat iedereen een betaalbare woning heeft? Waarom werken jongeren liever parttime? Tempo-Team-topman Martijn Jansen geeft aan wat ze nodig hebben als het gaat om werkplezier en een GenZ-expert (27) geeft inzicht in hoe jonge mensen denken en welke wensen ze hebben, fijn voor elke werkgever om te lezen. Gouden Televizier-Ring-winnares Will Koopman vertelt over haar droombaan.

Communicatie & social media spelen een hoofdrol in jonge levens. Hoe ga je om met telefoonterreur? ChatGPT legt uit wat belangst is. In dit hoofdstuk ga ik in op Instagram, LinkedIn, BeReal en TikTok. We praten over de maakbaarheid en het desastreuze effect op jongeren. Om beleid te veranderen is het voor jongeren noodzakelijk om aan tafel te komen, hoe je dat doet vertelt een ambitieuze jongeman (25) die actief is in de politiek.

Het laatste hoofdstuk gaat over onderwijs & bovenkamer. Innovatie is nodig, net als betrokkenheid en vermindering van keuzestress. Hier ben ik nog op zoek naar input, mensen die hun inspiratie willen delen over wat ze beweegt op deze gebieden. Het boek is nog niet af. Wil je onderdeel zijn van dit project? Stuur me een bericht, dan gaan we in gesprek, dit boek ontstaat organisch. Jouw bijdrage kan het verschil maken, ook bij andere hoofdstukken.

Laten we samen jongeren aanzetten tot anders denken, positiever. Met ze in gesprek gaan en zien wat wél kan. Voor dit boek heb ik talloze jongeren gevraagd wat ze nodig hebben om zich beter te voelen. De teksten sluiten 1-op-1 hierbij aan, de positieve vibe is voelbaar voor elke lezer. Medio 2024 ziet Feelin’ Better, een gids voor de geluksgeneratie het levenslicht.

---

Dit boek wordt geschreven door Eva van Otterlo, neerlandica, wonend en werkend in Nijmegen als tekstschrijver en auteur, op www.bovenkamer.com zie je een preview van deze uitgave. Je kunt Feelin’ Better alvast bestellen via R&Z Boeken. Dit artikel komt tot stand met preventiegelden van Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen, waarvoor dank!

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?