‘Voor ieder kind een plek om buiten te spelen’

dinsdag 16 juli 2019

“Onze kinderen zijn zoveel mogelijk in beweging. Ze spelen buiten en leren van de moestuin. Daarnaast komen ze in contact met de kippen en konijnen.” Aan het woord zijn Krista Ranzijn Franken en Madelon van Daelen. In 2016 openden zij hun biologische kinderopvang Filimo. “Hier kunnen kinderen zich vrij bewegen.”

Hoe het allemaal begon? “Madelon en ik waren collega’s op een kinderdagverblijf en we deelden dezelfde visie: een plek waar ontwikkeling van het kind centraal staat”, legt Krista uit. “Daarnaast vinden we thema’s als gezonde voeding, beweging en duurzaamheid erg belangrijk. We plunderden onze spaarpot en startten een crowdfunding.”

Biologische leefstijl
Een biologisch kindcentrum, wat is dat nu precies? “We richten ons op voeding, op beweging en op de natuurlijke ontwikkeling van het kind – zowel lichamelijk als geestelijk”, legt Madelon uit. Op die drie pilaren maakt Filimo echt een verschil. “Wanneer je zegt dat je een biologisch kindcentrum hebt, moet je dat ook waarmaken”, zegt Madelon. “Elke dag bereid een biologische cateraar verse maaltijden met streekproducten uit Nijmegen en omgeving. Plastic gebruiken we niet, de eetbordjes zijn van bamboe.” Krista: “Het buitenspeelgoed is van suikerriet. De emmertjes waren van metaal maar die vervangen we nu. Verder recyclen we de luiers. Het is belangrijk om verspilling tegen te gaan.”

Leren kruipen, lopen en koprollen
Naast verantwoord eten, is er dagelijks aandacht voor beweging. Madelon: “Er werken hier twee gediplomeerde gymleraren voor de kinderen tot vier jaar. Dreumesen, peuters en kleuters oefenen motorische vaardigheden zowel buiten als in onze eigen sportzaal. De mannen stemmen de oefeningen af op de natuurlijke ontwikkeling en behoeftes van het kind, met zoveel mogelijk variatie. Als gymdocent Pieter binnenkomt, beginnen de kinderen enthousiast te gillen. Ze lopen in een treintje achter hem aan. Ook de dreumesen weten wat ze de wachten staat, ze kruipen blij richting de gymzaal. Iedereen die hier werkt, heeft aandacht voor gezondheid en beweging; zo hebben alle medewerkers een cursus kinderyoga gevolgd en de leidster van de babygroep een cursus babymassage.”

Het kind mag kind zijn
Voor alle activiteiten geldt: richt je op de fantasiewereld van het kind. Krista vertelt enthousiast: “We werken bijvoorbeeld niet met kleurplaten. Wanneer een kind een paddenstoel tekent met paars streepje en een geel hoedje dan keuren wij dat niet af omdat een paddenstoel er in het echt niet zo uitziet. Zo ontplooit de belevingswereld van het kind zich op zijn eigen manier. Een ander voorbeeld is een leidster die opmerkte dat de kinderen de hele dag taartjes bakten in de zandbak. Ze nam toen het initiatief om samen bananenbrood te maken. Onze leidsters zijn creatief en flexibel. Ze kijken gericht naar het kind en waar het op dat moment mee bezig is en haken daarop aan.”

Samen in ontwikkeling
De dames gaan voor kwaliteit. Madelon: “Filimo is in drie jaar tijd snel gegroeid, maar we zijn nog lang niet klaar. We horen bijvoorbeeld dat ouders hun kinderen meer willen laten bewegen. In september 2019 openen wij daarom een tweede sport-BSO in de Nijmeegse SportQube. Hier bieden we twee uur gericht sport aan. Verder gaan we de tuin aanpakken. Hiervoor werken we samen met bassischool Lanteerne. We willen een tuin maken voor zowel de basisschool als het kindcentrum.” Krista vult aan: “Een groene zone met looppad, blotevoeten-pad en moestuin. Voor ieder kind moet er plek zijn om lekker buiten te spelen.”

Krista en Madelon geven 4 tips om beweging bij kinderen te stimuleren:

  1. Geef kinderen de vrijheid om vanuit hun eigen ontwikkeling te bewegen. Wanneer je afspraken maakt, verantwoordelijkheid en vertrouwen geeft, kunnen ze dat aan. Wees niet te bang dat een kind valt, maar laat ontdekken wat zijn grenzen zijn.
  2. Zorg ervoor dat ze aan bewegen toekomen, door af te wijken van hun dagelijkse schema en structuur.
  3. Wees creatief en motiveer. Van klein materiaal kun je zowel binnen als buiten een heel leuk parcours maken. Leg spullen neer. ‘Ga eens spelen’, hoor je vaak. Bied in plaats daarvan spelmateriaal aan.
  4. Ga naar buiten en maak gebruik van je omgeving en de natuur. Weer of geen weer. Kleed de kinderen goed aan. Buiten leven is gezond.

Hoe zetten mensen in Nijmegen zich in voor een groene, gezonde en actieve stad? Elk steentje, groot of kleiner, draagt bij. ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ tekent daarom iedere maand een boeiend verhaal op vanuit telkens een andere invalshoek. Zodat we elkaar vinden, inspireren én versterken. Ken jij iemand die ook een goed verhaal heeft? Laat het ons weten!

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?