Bestuurdersdiner 2024: Samen werken aan toekomstplannen
maandag 9 december 2024
vrijdag 8 maart 2019
In september 2018 interviewden we Teeja Bongaards, projectleider duurzaamheid bij Entrea. Met veel enthousiasme vertelde zij over haar ideeën voor een groene en gezonde organisatie. De plannen waren destijds in de beginfase. ‘Groen, gezond en in beweging’ was benieuwd hoe het nu is en vroeg Teeja of zij een update wilde geven. Met onverminderd enthousiasme laat zij weten dat er veel vorderingen zijn gemaakt:
Omdat er veel geld nodig is om een duurzame moestuin te realiseren, hebben we het afgelopen jaar veel tijd en energie gestoken in het werven van fondsen en subsidies om de benodigde financiën te verwerven. En het is gelukt! In oktober 2018 was er voldoende budget beschikbaar, mede door een aanmoedigingssubsidie van de gemeente Nijmegen.In maart zijn de eerste zaadjes en plantjes gepoot en fruitbomen en struiken geplant. Er is inmiddels ook weer zaaigoed geleverd aan de groepen om in de zaaibakken opnieuw voor verse biologische kruiden en groenten te zorgen. Die plantjes kunnen dan bij de opening van de moestuin in de volle grond verder groeien. Op 21 maart, het begin van de lente, openen we de moestuin met een klein feestje.
We zijn ook druk bezig met de werving van vrijwilligers om de kinderen te helpen bij het werken in de moestuin, onder meer door een oproep in de wijkkrant en het verspreiden van flyers in de buurt. Inmiddels heeft zich al een aantal enthousiaste mensen aangemeld, met verstand van zaken over tuinieren in een moestuin. Maar we kunnen altijd nog mensen gebruiken!
Op de groepen wordt al minder vlees, vet en suiker gegeten! De gastvrouwen en -mannen die op de groepen waar de jeugdigen verblijven voor het eten zorgen, hebben drie bijscholingsbijeenkomsten gehad. Ze kregen informatie over gezonde voeding en ook workshops koken. Daarin werd vooral gekeken hoe het bestaande menu gezonder kan door bijvoorbeeld vlees te vervangen en door veel meer groenten op tafel te zetten. Vanaf 1 januari wordt er op alle groepen minimaal twee keer per week vegetarisch gekookt. Ook als de jeugdigen thuiskomen van school of werk krijgen ze thee of water en een gezonde snack, zoals snoeptomaatjes of komkommer, aangeboden in plaats van ranja en een koekje.Er is dus een hele omslag gemaakt door de gastvrouwen en -mannen, ondersteund door de groepswerkers. Daar zijn we bijzonder trots op!
De energieleverancier is sinds dit jaar groen, en we zijn druk bezig met plannen voor afvalscheiding. In april/mei gaan we met nieuwe energie het thema sport en beweging aanpakken! Komend jaar zal er op de groepen en in de kantine soep gegeten worden van pompoenen uit eigen kweek, zullen er bossen bloemen op de groepen staan uit eigen tuin en zal er een oogstfeest plaatsvinden.
Het interview met Teeja vond plaats in het kader van onze maandelijkse inspiratieverhalen. Daarin vertellen professionals uit Nijmegen hoe zij werken aan een gezonde stad met gezonde inwoners.