Migrantenouderen komen samen in de natuur

dinsdag 14 mei 2024

Voor migranten is het niet altijd makkelijk hun plek te vinden in Nederland. Het is een uitdaging om nieuwe mensen te leren kennen, maar zeker ook om wegwijs te raken binnen het systeem en procedures. Veel ouderen zijn veelal binnen en hebben weinig om handen. Daarom is drie jaar geleden het project gestart waarbij oudere migrantenmannen samen komen in de natuur in het Land van Ooij. Een mooi initiatief wat voor de doelgroep duidelijk in een behoefte voorziet.

Start project

Met gelden vanuit ‘Groen, gezond en in beweging’ is dit project drie jaar geleden gestart, vertelt Conny van der Aalsvoort, initiatiefnemer. ‘Het idee was om mensen uit te nodigen in de natuur van het Land van Ooij, waar ze kunnen genieten van ruimte, frisse lucht en meer leren over groente en gezonde voeding. Door af en toe sprekers uit te nodigen kunnen ook drempels verlaagd worden om deel te nemen aan het aanbod van zorg en welzijn. Bij de reguliere dagbesteding van Sterker Ouderenwerk en andere organisaties bleek dat het een uitdaging was om mannen te bereiken. Het aanbod om buiten bij elkaar te komen bleek voor deze mannen een schot in de roos.

‘Buiten zijn is voor iedereen gezond en sommige migrantenouderen hebben in hun thuisland ook een moestuin of veel natuur om zich heen gehad” . Toen is zij de samenwerking aangegaan met het Land van Ooij om op die locatie aan de rand van Nijmegen bijeenkomsten te organiseren. Eens per 2 weken komen er nu verschillende mannelijke migrantengroepen samen, om ervaringen te delen en met elkaar in gesprek te gaan over waar vragen en behoeften liggen. Dit wordt zeer positief ontvangen’, vertelt Conny enthousiast.

Meerwaarde

De migranten ouderen vinden deze bijeenkomsten erg waardevol. Het is een manier om gelijkgestemden te leren kennen en hier ervaringen en zorgen mee te delen. Naast het ontmoeten van nieuwe mensen, worden er ook sprekers uitgenodigd, zoals een buurtsportcoach voor een bewegingsactiviteit of een apotheker om samen te spreken over gezond medicijngebruik.

Een oudere vertelde dat hij al jaren bij een psycholoog loopt, maar dat een middag in de natuur zijn met anderen zoveel meer voor hem doet. ‘Ik kijk uit naar de momenten, en de ontmoeting en uitwisseling zijn heel waardevol, en ook nog eens heel gezellig’.

Conny vertelt dat ze de ouderen ziet opbloeien. De groep is samen ook een Whatsapp groep gestart om elkaar te helpen als het nodig is. Het contact gaat dus verder dan alleen de samenkomstmomenten in de natuur. ‘Voor ons is het ook een gelegenheid om met de groep in gesprek te komen en op die manier signalen op te vangen en hulp in te schakelen waar nodig’.

Voortgang

De beschikbare gelden vanuit ‘Groen, gezond en in beweging’ hebben Conny destijds geprikkeld om aan de slag te gaan met dit idee. En de resultaten laten zien dat samen naar buiten gaan ook echt meerwaarde heeft voor de migrantengroep. De borging voor dit project blijft een uitdaging. Middels de gelden konden ze vervoer, begeleiding en kleine versnaperingen regelen. Zonder deze gelden wordt het een stuk lastiger, vertelt Conny. Gelukkig heeft ze de afgelopen 2 jaar vervolgfinanciering gevonden bij Sterker Ouderenwerk en de Stuurgroep gezond ouder worden. Zij blijft zich inzetten om de activiteit voort te zetten, want we zien hoeveel goed het de migrantenouderen doet.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?