Mental health Week: Jongeren vertellen over hun mentale problemen

woensdag 15 mei 2024

De Mental Health weken zijn begonnen (13 t/m 23 mei). Een moment waarop platform Open Boek Nijmegen verschillende video’s lanceert waarin jongeren vertellen over hun mentale problemen. Op deze manier willen zij het taboe rond dit onderwerp doorbreken.

Mental Health Weeks

Van 13 t/m 23 mei vinden de Mental Health Weeks plaats. Uit vele onderzoeken blijkt dat een groot deel van de jongeren niet lekker in hun vel zit. Ze voelen zich uitgeput, eenzaam of hebben last van depressies.

Tijdens de Mental Health weken slaan de Gemeente Nijmegen, ROC Nijmegen, HAN, RU en Ieder Talent Telt de handen ineen om het taboe te doorbreken en bewustwording te vergroten. Met als doel om meer aandacht voor mentaal welzijn onder jongeren te krijgen.

Er worden diverse activiteiten georganiseerd voor jongeren van de verschillende onderwijsinstellingen in Nijmegen. Voorbeelden hiervan zijn; expositie van en over studenten, gesprekshokjes, deel en like borden en een diversiteitscafé. Ook zijn er workshops over o.a.: faalplezier, vooroordelen, veerkracht, mentaal gezond het jaar door, wandelingen door het bos en meer. Ook partners van Groen Gezond en in Beweging zoals Pro Persona, de Broederij, Iriszorg en the Lab of Life leveren een bijdrage aan het programma. Een overzicht van alle activiteiten vind je hier.

Open Boek Nijmegen

Dit is een platform voor en door jongeren om meer openheid over mentale gezondheid onder jongeren te krijgen. Het platform is opgericht in november 2020 door Coen Vulders; ‘Ik had zelf last van een depressie, maar kon weinig aansluiting vinden. Erover praten met anderen was lastig. Daarom ben ik een platform gestart voor jongeren (16 tot 30 jaar oud).’ Naast een informatie website en video’s organiseren ze ook lezingen die je fysiek en online kan volgen.

Video’s van jongeren

Om meer openheid over mentale gezondheid onder jongeren te creëren deelt Open Boek Nijmegen de ervaringsverhalen van jongeren. Op dit moment hebben ze 15 video’s waarin jongeren vertellen over hun problemen. Hierin vertelt Coen zelf over zijn depressie, hoe hij zich voelde, hoe hij hulp heeft gezocht, hoe anderen hem konden helpen en nog meer. Maike vertelt over haar ervaring met een eetstoornis.

Maike en Coen

Er is ook aandacht voor zaken als culturele achtergrond, seksuele geaardheid etc. ‘Dit doen wij omdat allerlei factoren invloed hebben op hoe iemand mentale klachten ervaart, wij willen alle kanten laten zien’, vertelt Coen.

Heb jij zelf last van mentale klachten of ken je iemand, op de site van Open Boek Nijmegen vind je meer informatie over de beschikbare hulp in Nijmegen.

Of kijk op de landelijke site: https://jongerenhulponline.nl/

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?