Een gezondheidscommunity in een wijk ontwerpen, samen met bewoners en professionals?
woensdag 2 oktober 2024
dinsdag 30 april 2019
Kinderen van Nijmeegse basisscholen gaan de komende weken rechtstreeks in gesprek met koks over lekkere én gezonde kindermenu’s onder het motto ‘Zet VetLekker op de kaart!’. Dit bijzondere project vanuit ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ beleefde half april de kick-off. In dit inspiratieverhaal vertellen we meer over ‘Zet VetLekker op de kaart!’ en de rol van kinderparticipatie hierin. Andrea Meilink, coördinator van de Kinderraad Nijmegen: “Er ontstaan altijd mooie dingen.”
Kinderen een stem geven en betrekken bij maatschappelijke onderwerpen: dat is het doel van de kinderraad. Samen met collega’s Jos Roemer en Karen Faber zette Andrea Meilink, in samenspraak met schoolbesturen en gemeente, vijf jaar geleden de Kinderraad Nijmegen op. “Ik geloof in de stem van kinderen en vind die enorm inspirerend”, vertelt Andrea enthousiast. “Kinderen ervaren niet vanzelf dat ze invloed hebben. Daarom vind ik kinderparticipatie belangrijk. Ook geven kinderen zelf aan dat ze het heel waardevol vinden om mee te denken over onderwerpen die belangrijk zijn voor hun toekomst, zoals klimaat en gezondheid.”
“Dit past zo goed, dat móeten we doen”, was de eerste gedachte van Andrea toen de kinderraad benaderd werd om mee te werken aan ‘Zet VetLekker op de kaart!’. “Ondernemers en kinderen gaan rechtstreeks met elkaar in gesprek over een gezondere omgeving voor kinderen. Er zit niemand tussen, het is heel direct. Daar word ik blij van”, zegt Andrea. Sindsdien is zij samen met collega Jos een betrokken partner in het project. Zo benaderde de kinderraad basisscholen om mee te doen en ontwikkelde een uitgebreide lesbrief voor de deelnemende klassen.
“Kinderen weten heel goed wat ze willen en hebben creatieve ideeën”, aldus Andrea. “Er ontstaan altijd mooie dingen als we goed naar elkaar luisteren.” Dat bleek ook tijdens de kick-off van het project. Kinderen van Activiteitenplein Aquamarijn brainstormden samen met kok Tim van Stein Callenfels van restaurant BliXem over een gezond kindermenu. Ook kwamen de kinderen met slimme voorstellen om het kindermenu extra leuk te maken om te bestellen. Een klein cadeau erbij leek hen een goed idee. Met een briefje: ‘Dit menu is bedacht door de kinderen van Aquamarijn’. De komende tijd gaan de kinderen van Activiteitenplein Aquamarijn zelf aan de slag met het maken van deze cadeautjes!
Verder kwamen er tijdens de brainstormsessie vragen op, zoals ‘wat zijn gluten eigenlijk’? Op deze vragen geven de voedingsdeskundigen antwoord, die ook bij de sessies met de kinderen betrokken zijn. Andrea: “In dit project krijgen kinderen letterlijk een kijkje in de keuken: hoe gaat het eraan toe in een restaurant? Daarnaast leren ze heel veel over gezondheid en voeding. En de ondernemer leert open te staan voor nieuwe ideeën en oplossingen. Die uitwisseling, daar gaat het om.”
Na de meivakantie gaan de kinderen van Aquamarijn naar restaurant BliXem om de gerechten van kok Tim te proeven. Aan de hand van een scorekaart kiezen ze vervolgens het lekkerste kindergerecht. Dat wordt door BliXem in ieder geval één maand op de kaart gezet. “Op de scorekaart hebben we ook de vraag meegenomen hoe de kinderen vinden dat de kok hun wensen en ideeën heeft verwerkt”, zegt Andrea. “Die terugkoppeling vinden we als kinderraad heel belangrijk.”
Kinderparticipatie: 3 tips
Kinderen weten goed wat ze belangrijk vinden, denken open mee en komen met verrassende ideeën, is de ervaring van Andrea. Zij geeft 3 tips voor het betrekken van kinderen:
- Stel je gelijkwaardig op en luister naar de kinderen.
- Vertrouw op de input van de kinderen.
- Koppel altijd aan de kinderen terug wat je met hun adviezen hebt gedaan en waarom je dat zo hebt gedaan.