Een gezondheidscommunity in een wijk ontwerpen, samen met bewoners en professionals?
woensdag 2 oktober 2024
maandag 31 mei 2021
Op 31 mei 2021, de jaarlijkse Wereld-Niet-Roken-dag, hebben de eerste Nijmeegse huisartsenpraktijken een rookvrije ingang gekregen. Dit gebeurde op initiatief van een Nijmeegse huisarts, samen met “Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen”. Zeven huisartsenpraktijken hebben nu de directe omgeving van hun ingang gemarkeerd met rookvrije stoeptegels. Steeds meer rookvrije gebieden zorgen hopelijk voor een normverandering, nu ook bij de huisarts. Zodat minder mensen roken en de nieuwe generatie steeds meer rookvrij opgroeit.
In Nederland sterven jaarlijks ongeveer 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. “Een indrukwekkend getal, ook als je het vergelijkt met het aantal mensen dat in het afgelopen jaar aan het coronavirus is overleden” zegt huisarts Pim Keurlings, initiatiefnemer en coördinator van het project. “En dat terwijl stoppen met roken de levensverwachting sterk kan verbeteren.”
Een rookvrije omgeving helpt om roken minder normaal te maken en te ontmoedigen. Het is opvallend dat Nijmeegse huisartsenpraktijken, voor de meeste mensen de eerste stap naar de zorg, nog geen rookvrije omgeving hadden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld ziekenhuizen. Terwijl een recent onderzoek* onder Nijmegenaren laat zien dat veel mensen positief staan tegenover een rookvrije zone bij de huisarts, zelfs driekwart van de rokers. Keurlings: “Dit onderzoek bracht mij in actie. Huisartsen geven met een rookvrije ingang het goede voorbeeld. Ook kan het een opening vormen voor een gesprek over roken.”
Zeven huisartsenpraktijken in Nijmegen werden door Keurlings benaderd om mee te doen. Dat deed hij in samenwerking met Gemeente Nijmegen en NEO Huisartsenzorg. “Alle collega’s waren direct enthousiast”, aldus Keurlings. Eén van de deelnemende praktijken is Wijkgezondheidscentrum Lindenholt. Huisarts Mirjam Meijer vertelt waarom: “Sommige patiënten hebben veel last van mensen die bij de ingang nog even hun sigaretje roken. Mensen met astma bijvoorbeeld. Bovendien geven we met de tegels een signaal af: bij ons als huisartsen kunnen patiënten bij uitstek terecht voor hulp bij stoppen met roken.”
De andere deelnemende huisartsenpraktijken zijn Huisartsenpraktijk Beulen, Medisch Centrum Oud-West, Gezondheidscentrum Bottendaal, Medisch Centrum Sint-Anna, Huisartsenpraktijk De Wedren en Huisartsenpraktijk Daniëlsplein. Zie de foto’s.
Ben je huisarts of heb je een andere praktijk in de gezondheidszorg en wil je ook een rookvrije entree? Meld je dan aan bij de GGD-gezondheidsmakelaar in je wijk. Ook is daarvoor een handige toolkit beschikbaar op www.nijmegenrookvrij.nl/professionals.
En wil een patiënt stoppen met roken? Kijk dan op www.nijmegenrookvrij.nl voor gratis hulp bij het stoppen of geef het telefoonnummer van de gratis stoplijn: 0800-1995.
*Een onderzoeker van het Radboudumc heeft dit onderzoek namens ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ uitgevoerd, samen met twee studenten. De ene student heeft actief onderzoek gedaan in verschillende wijken door bewoners te benaderen. De ander heeft via het huisartsennetwerk een enquête uitgezet zodat huisartsen een vervolg konden geven en hun praktijk rookvrij konden maken.