Een gezondheidscommunity in een wijk ontwerpen, samen met bewoners en professionals?
woensdag 2 oktober 2024
dinsdag 6 februari 2024
De Radboud Universiteit (RU) streeft naar een vrije wereld met gelijke kansen, waar iedereen toegang heeft tot een gezonde leefstijl. Vanuit deze gedachte is de ‘De Gezonde Campus opgericht, een netwerk met als doel om een gezonde leefstijl te stimuleren. Frederique van Alfen-Las is waarnemend Hoofd Business Support, en één van de drijvende krachten achter de Gezonde Campus. We vroegen haar hoe ze dit aanpakken binnen de RU.
‘De campus in een samenleving in het klein. Er zijn veel aspecten die kunnen bijdragen aan de vitaliteit en het welzijn van de campus bezoekers en gebruikers. We streven naar een stimulerende omgeving, die studenten, medewerkers en bezoekers aanmoedigt om een gezonde en duurzame levensstijl te beoefenen. Met verschillende initiatieven proberen we ze te verleiden tot keuzes die bijdragen aan een vitale dag’, vertelt Frederique.
‘De Gezonde Campus is een netwerk met focus op gezondheid, welbevinden en vitaliteit. We zien dat veel afdelingen en personen zich inzetten voor een duurzame en gezonde campus. Maar we misten de afstemming en de verbinding tussen initiatieven. Daarom is er een gezamenlijk netwerk opgezet om alle ideeën te verbinden, te inspireren en meer samen te werken.’
‘Duurzaamheid gaat vaak over natuur, biodiversiteit, co2 reductie, energie etc. Maar het gaat mijn inziens te weinig over de mens zelf. Wij willen de mens veel meer centraal stellen en gezondheid en vitaliteit normaliseren. Dat doen we vanuit een netwerk van mensen die hier energie op voelen.’
'We hebben thema’s waar we ons op focussen, namelijk ‘Sport & Bewegen’, ‘Ontmoeten & Inspireren’ en Voeding -en Ontspanning’. Binnen deze thema’s verbinden we bestaande ideeën en komen we tot nieuwe initiatieven.'
‘Een mooi voorbeeld is de Community Garden. Een moestuin die vorig jaar is geopend en toegankelijk is voor iedereen die een bijdrage wil leveren. Op dit moment zijn er rond de 126 community leden, een mix van studenten en medewerkers. Zij runnen samen de moestuin door te telen, onderhoud te plegen en te oogsten. De moestuin biedt een fijne plek om tijdens je dag even naar buiten te gaan en in het groen bezig te zijn. Het is een plek waar je andere mensen kan leren kennen en waar je even helemaal uit je hoofd kan stappen om te genieten van de natuur. Iedereen mag zich aansluiten bij de Community Garden.’
‘Bij onze horecagelegenheden hebben we de signing (kaartjes bij de producten) aangepast. Er zijn iconen toegevoegd, waarbij de vegetarische producten geen icoon hebben (want dit zien we als de standaard) en bij kip, varken, rund, vis, vegan zie je een icoon. Deze iconen hebben de kleuren geel, oranje, rood om de co2 uitstoot aan te geven. We zijn hier net mee gestart en we monitoren of bezoekers hierdoor andere keuzes maken.’
'Wij zetten in op bewustwording en het aanbieden en verleiden tot de alcoholvrije keuze. Dit doen we door het aanbod aantrekkelijk te maken, dit jaar met een stempelkaartactie voor alcoholvrije biertjes. Ook zijn we in gesprek om enkel in bepaalde eenheden te schenken en bijvoorbeeld geen bierpullen meer te hanteren.'
‘Ook kijken we samen met de leverancier welke acties we hier op de campus kunnen organiseren voor meer bewustwording. Zij hebben bijvoorbeeld voorgesteld dat we mensen met een VR-bril kunnen laten ondervinden hoe het is om een (kart) auto te besturen met teveel alcohol op. Zo ervaren ze welke invloed alcohol op je lichaam heeft. Allemaal kleine dingen om meer bewustzijn te creëren. We zijn nu in gesprek met verschillende disciplines (met oog op de verschillende doelgroepen op de campus) om een activiteitenplanning op te stellen. De uiteindelijke keuze voor wel of geen alcohol laten we bij de mensen zelf.’
‘Mentale en fysieke gezondheid hebben ook heel erg met elkaar te maken. We proberen meer beweegmomenten in te bouwen in een werk- of studiedag. Zoals het ‘NetWerk uurtje’ waar we collega’s uitnodigen om vrij binnen te komen lopen en een work-out te doen. Komen ze met een collega dan kunnen ze gelijk inhoudelijk overleggen, een zeer productieve combinatie. Ook staan er sinds kort ‘sleep pots’ waar men zich even terug kan trekken voor een powernap of rust moment. We streven ernaar dat mensen meer regie krijgen over hoe ze hun dag indelen, en hopen ze te verleiden meer te bewegen of bewust rust te nemen.’
‘Sinds we als netwerk bij elkaar komen, ervaar ik een sterkere verbinding op dit thema tussen onderwijs, onderzoek en ondersteuning Doordat we meer samen werken worden we gedwongen gezamenlijk naar beleid te kijken en dit integraal op te pakken. We hebben zeker nog een slag te maken betreft beleid maar de Gezonde Campus helpt hier zeker bij.’
‘Betreft alcohol zien we ook dat aanvullend beleid nodig is. Vanuit verschillende afdelingen (studentenwelzijn, Food & Beverage & HR) zijn we dit aan het opstellen. Er komt een activiteitenplan met acties die nodig zijn het beleid te implementeren.’
‘In de toekomst zou ik willen dat vitaal het nieuwe normaal is, daar hebben we nog een hele weg voor te gaan. Ik hoop dat mensen zich mentaal sterker voelen en de ruimte pakken die ze nodig hebben om lichamelijk en mentaal fit te blijven. Dat iedereen weet waar hij/zij terecht kan met vragen, problemen of juist met ideeën.’
‘Als tip zou ik zeggen om enthousiaste mensen te verzamelen die energie voelen op een specifiek thema, daar bereik je het meeste mee. Doe het niet alleen maar verbindt mensen aan elkaar. Begin klein en ga gewoon doen, niet falen maar leren!’
‘Dit hebben we op onze eerste netwerkbijeenkomst ook gedaan; waarmaken, wat gaf dit een energie! Wij bedachten de ‘stoepkrijtactie’. Bij de uitgang van de fietsenstalling tekenden we twee vakken: mijn dag was fijn, mijn dag was niet fijn. De fietsers kozen over welk vak ze gingen. Ondanks dat mensen op de fiets waren stopten ze om hun keuze toe te lichten. Een leuk, klein initiatief om het gesprek aan te gaan. En mensen fietsen toch vaak weg met een glimlach!’