Lunchbijeenkomst: Positieve Gezondheid in Organisaties
dinsdag 17 september 2024
woensdag 17 maart 2021
Coachbureau HAN voor en door studenten
Hoe kom je mentaal fit je studententijd door? Zeker in coronatijd met een lockdown, een avondklok én online lessen een hele opgave. Het antwoord is onveranderd: door met anderen te praten, juist als het even wat minder gaat. Maar ja, om nou bij je ouders of je docent aan te kloppen… Daarom startte Diane Kamphuis drie jaar geleden het Coachbureau van HAN Sport en Bewegen op. Voor en door studenten.
Diane ging dertig jaar geleden het onderwijs in omdat ze vond dat het anders moest. “Het is belangrijk om aandacht te hebben voor de mens achter de student. Je kunt heel veel met ze bereiken, maar dan moet je wel aan de juiste knop draaien.” Zelf strandde ze op de middelbare school, ze voelde zich niet gezien en gehoord. “Ik dacht: als ik langer blijf, word ik depressief. Later, op het mbo, mocht je als student gelukkig wél meepraten.”
Toen Diane bij de HAN begon, was ze docent en studentcoach. Inmiddels is ze ook docentcoach en verantwoordelijk voor de studentencoachlijn. Het viel haar op dat studenten vaak pas laat met hun studentcoach in gesprek gingen. “Ze voelen – ook onder druk van maatschappij en ouders – dat ze het allemaal zelf moeten doen nu ze studeren. En denken dat ze falen op het moment dat ze hulp vragen. Maar je bent niet op de wereld gekomen om alles in je eentje te doen!”
Daarom richtte Diane het Coachbureau op, voor en door studenten. “Onderling vertellen ze makkelijker hoe het gaat.” Op dit moment bestaat het team uit twaalf studenten (tweede-, derde- en vierdejaars) waarbij de vierdejaars het coachbureau aansturen. “De studenten doen dit voor hun stage, maar ook omdat ze hart hebben voor studentenwelzijn. Zo heeft één van hen zelf coaching gehad en omdat ze dat zo waardevol vond, zit ze nu in het Coachteam.” Het team geeft 1-op-1-coaching, organiseert workshops, lezingen en themaweken en doet onderzoek naar een aantal thema’s die met studentenwelzijn te maken hebben. “Ervaren studenten bijvoorbeeld extra druk van ouders? Of wat zijn ankerpunten waar je aan kunt draaien zodat het beter gaat met studenten? We proberen daar evidence based projecten uit voort te laten komen, waar studenten ook daadwerkelijk iets aan hebben.”
Er zijn plannen om ook bij andere HAN-opleidingen een Coachbureau op te zetten. “Door corona is dat nu even op een laag pitje gezet.” De missie van Diane rijkt echter verder. “Nijmegen is de eerste koers, maar we laten ook daarbuiten van ons horen tijdens masterclasses of evenementen over studentenwelzijn. Het is een manier om dit thema met elkaar op de kaart te zetten.”
Kom in contact met het Coachbureau via coachbureau@han.nl of op Insta: @han_coachbureau.
4 tips van Diane
- Ga het gesprek met de studenten aan. Toen ik eens een student naar een congres stuurde over studentenwelzijn, zeiden ze: o wat goed dat er een student bij is! Als je ze erbij betrekt, ze ideeën laat bedenken, ze laat meewerken aan het uitwerken ervan, dan is de slagingskans veel groter.
- Wees je als professional bewust van je voorbeeldfunctie. Niet alleen als docent, maar ook als bestuurder. Het zou jongeren erg helpen om ook van anderen te horen dat het leven niet altijd over rozen gaat.
- Jolien Dopmeijer is net gepromoveerd op het thema studentenwelzijn en heeft een actieplan. Ze is Projectleider Studenten bij Trimbos-instituut en Docent/Onderzoeker Teachers College Windesheim. Het webinar Studentenwelzijn dat zij met een collega organiseerde kun je hier terugzien.
- Voor wie zich wil verdiepen in het proefschrift van Jolien Dopmeijer: klik hier.
Naast het Coachbureau van HAN Sport en Bewegen is er ook Frisse Gedachtes, het gratis platform waar studenten van Radboud Universiteit en HAN anoniem met psychologiestudenten of ervaringsdeskundigen in contact kunnen komen. Ze kiezen zelf de buddy waar ze mee willen chatten. Een live of chatgesprek met een getrainde vrijwilliger biedt contact, een luisterend oor en een klankbord.
Elke maand delen we een verhaal over hoe professionals (samen)werken aan een gezonde stad met gezonde inwoners. Benieuwd naar eerdere verhalen? Laat je inspireren!
Als organisatie of bedrijf ook aansluiten? Lees verder.